Woda strukturyzowana

Cześć!

Woda to główny składnik naszego ciała i jest nam niezbędna do życia. Istotne jest także to jaką wodę wybieramy.
Celem wielu kobiet jest zachowanie młodego wyglądu jak najdłużej, w tym celu próbują różnych sprawdzonych receptur czy drogich kremów. Starzenie zaczyna się wewnątrz organizmu, a jedną z najistotniejszych przyczyn starzenia jest woda którą pijemy i używamy do przygotowywania posiłków.





"W naturze występuje 135 rodzajów wody. W komórkach naszego organizmu woda znajduje się pod specjalną postacią, którą nazywamy "strukturyzowaną". Każdy inny płyn, który dostaje się do naszego organizmu musi być przetworzony i oczyszczony. Podczas tego procesu organizm traci znaczną ilość energii. Im więcej energii tracimy na przetworzenie niepotrzebnej naszemu organizmowi wody, tym mniej energii pozostaje na regenerację komórek i walkę z chorobami."


" W zwykłej wodzie wodociągowej znajdują się domieszki promieniotwórcze. Tych domieszek również nie eliminuje gotowanie. Kiedy gotujemy wodę, niszczymy wiele szkodliwych substancji, ale razem z nimi aktywny tlen, którego tak bardzo potrzebuje nasz organizm. Podczas gotowania woda staje się "martwa", ponieważ zmienia swoją naturalną strukturę, Jest pozbawiona cennej informacji, którą niesie z wnętrza ziemi."





Jaką wodę powinniśmy pić?

Najkorzystniejsza dla naszego zdrowia jest woda strukturyzowanaW przyrodzie występuje w warzywach, owocach, ich sokach a także w roztopionym lodzie

Wodę strukturyzowaną można kupić, ale najlepiej i najtaniej jest przygotować ją w domu
Zwykłą wodę z kranu gotujemy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy ją do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Po tym czasu wyjmujemy ją i czekamy aż się roztopi. 
Taka woda ma właściwości wody strukturyzowanej. Składem nie różni się od wody wewnątrz naszego organizmu. 

Woda strukturyzowana pomaga z zachowaniu młodego wyglądu. Nawet jedna szklanka takiej wody wypita na czczo poprawia wygląd i samopoczucie. 

"Szczególnie korzystnie (zdrowo) jest pić wodę z roztopionego lodu ludziom w podeszłym wieku, ponieważ wymywa ona z organizmu nie tylko złogi, ale również stare i martwe komórki, co stanowi wspaniałą profilaktykę przeciwko różnym schorzeniom nowotworowym."

Pijąc wodę strukturyzowaną regularnie przez kilka miesięcy można zaobserwować u siebie poprawę zdrowia, a zwłaszcza:

  •  lepszą sprawność umysłu i poprawę koncentracji,
  • poprawę wydolności fizycznej,
  • sprawniejszą regenerację tkanek,
  • regulację ciśnienia tętniczego,
  • redukcję masy ciała,
  • poprawa ostrości widzenia,
  • ustępowanie obrzęków i zaparć,
  • poprawę elastyczności i odżywienia skóry,
  • zmniejszenie dolegliwości bólowych,
  • eliminacja toksyn z organizmu.





Przygotowanie takie wody nie jest czasochłonne, ma spore znaczenie dla naszego zdrowia. Nie dajmy się zwariować, zwykłą wodę też piję, z herbaty też nie mam zamiaru rezygnować. Staram się wypić przynajmniej 1-2 wody strukturyzowanej dziennie:) W smaku jest bardzo dobra, rześka, lubię pić ją chłodną. 

Dodatkowo pamiętajcie o surowych owocach i warzywach. Składają się w 85-98% z wody wypełnionej składnikami odżywczymi, witaminami i przeciwutleniaczami. Woda zawarta w warzywach i owocach jet otoczona przez cząsteczki, które pomagają jej przedostać się do wnętrza komórek. 

Nawodnienie organizmu poprawia też aktywność fizyczna. W tkance tłuszczowej znajduje się 10-20% wody, w mięśniach i kościach aż 70-75%. Im większą mamy masę mięśniową, tym większa szansa na utrzymanie większej ilości wody w komórkach organizmu. W miarę systematycznych treningów mięśnie regenerują się i tworzą większe komórki, które utrzymują więcej wody i składników odżywczych. 


Cytaty pochodzą w książki Michała Tombaka "Droga do zdrowia".
Polecam też książkę "Tajemnica wody- Sekret Młodości" Dr Howard Murad, znajdziecie tam więcej na temat tego jak jeść, żeby dobrze nawodnić organizm.
Wpis jest ciekawostką, picie wody strukturyzowanej można, ale nie trzeba stosować w uzupełnieniu zdrowej diety. Przedstawiłam informacje, które znalazłam w przytoczonych książkach, wydały mi się ciekawe. 

Miłego dnia!


59 komentarzy:

  1. Niesamowite, nie miałam pojęcia że istnieje coś takiego jak woda strukturyzowana i martwa. Już widzę minę miśka, kiedy zacznę mrozić gotowaną wodę :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy istnieją jakieś badania potwierdzające właściwości takiej wody? Bo szczerze mówiąc - nie wierzę. Do tej pory ufałam właśnie kranowiance, która jest specjalnie mineralizowana i ma dostarczać organizmowi niezbędnych składników.

    Razi mnie też wyrażenie "aktywny tlen", do tej pory odbierałam go jako szkodliwe wolne rodniki. Oraz zawartość wody w kościach, które przecież zawierają 25-30% wody.

    Wierzę w lepszy smak takiej zmrożonej wody : D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W książce "Tajemnica wody- Sekret Młodości" Dr Howard Murad jest to lepiej wyjaśnione, pisze o wodzie zdrowotnej i zmarnowanej. Wyjaśnia co najlepiej nawadnia nasz organizm i dlaczego, wyjaśnia te strategie naukowo.
      Dr Howard Murad jest farmaceutą oraz profesorem katedry medycyny na Uniwersytecie Kalifornijskim, prowadzi tam badania. Został nazwany jednym z najbardziej przyszłościowo myślących lekarzy oraz geniuszem w dziedzinie urody.
      Napisał też trzy inne książki na temat zdrowia. Polecam:)

      Usuń
    2. Są też filmy na YouTube
      To link do jednego z nich :)
      https://www.youtube.com/watch?v=xe8FVTqmJ0g&list=PL7FVh0z5OcI449f-2g4fp9GPyDi--pIV2

      Usuń
  3. od dziś piję taką wodę, dzięki za bardzo przydatny post!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe, na pewno przyrządzę sobie taką wodę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie miałam o tym pojęcia, ale to bardzo ciekawe :-)
    muszę ją sobie przygotować, mam nadzieje, że efekty będą widoczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Starzenie się organizmu wynika obecnie z wielu różnych czynników. Co do tematu wody z zamrożonego lodu, to twierdzenia Tombaka nigdzie indziej nie były potwierdzone (on sam opiera się na praktykach jakiegoś plemienia z Syberii). Ja zdrowy rozsądek to nie ma czego pić, bo woda deszczowa zanieczyszczona, woda z kranu także, woda mineralna też nie za dobra, herbaty odpadają, bo zalane przegotowaną wodą... ;) Trzeba mieć umiar i nie wierzyć we wszystko co ktoś napisał czy przebadał (bo i badania są finansowane przez koncerny):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tombak rzeczywiście opisuje to na przykładzie Jakutów, narodu z północy Rosji.
      Jasne wszystko z umiarem, najlepiej "zjadać" wodę w postaci owoców i warzyw. Mrożę wodę bo sporo na ten temat czytałam, ale wiem że Tombak jest dość radykalny i nie podążam za każdą jego radą.
      Dzielę się tym co robię, każdy może zdecydować czy mu się to podoba czy nie:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czytam Tombaka, stosowałam się do jego rad, schudłam i nie wyglądałam dobrze.
      Mrożenie wody jest niezwykłą rzeczą, lecz ja jestem zbyt leniwa na to. Może po tym wpisie zmotywuję się do codziennego picia takiej wody :)

      Usuń
  7. Kurczę, to taki wspaniały sposób by nie czuć obrazy do siebie z powodu nie picia mineralnej wody. Ta woda wynosi nas bardzo mało. Ale mam do Ciebie pytanie: Co z fluorem zawartym w kranowej wodzie, a z tym rodzajem wody. Czy strukturyzowana pozbywa się go, czy ilość fluoru pozostaje niezmienna.

    Pozdrawiam,

    Miki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przegotowaniu wody odstaw ją na minimum 2-3 godziny, żeby trujący gaz się ulotnił.

      Usuń
  8. Fajny pomysł, a latem to już w ogóle, już wstawiłam wodę do zamrażarki. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy konieczne jest gotowanie wody przed zamrożeniem, może wystarczyłoby użyć np. dzbanka z filtrem? Kiedyś czytałam tę książkę Tombaka, spróbuję przygotowywać w ten sposób wodę przynajmniej na poranną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowanie pomaga pozbyć się szkodliwych substancji, nie wiem na ile radzi sobie z nimi filtr. Możesz spróbować, w końcu będzie to i tak woda strukturyzowana:)
      Na pewno warto pić taką wodę po przebudzeniu. Pozdrawiam!

      Usuń
  10. wow! Aż mi się zachciało surowych warzyw i owoców.. Bardzo przydatny post :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy można taką wodę ponownie zagotować lub chociażby podgrzać czy traci ona przez to swoje właściwości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po podgrzaniu traci swoje właściwości.

      Usuń
  12. Czy dodając barwnik spożywczy woda staje się martwa? Piję wodę strukturyzowaną od 2 tygodni i czuję się o wiele lepiej, lecz od dziecka przyzwyczajona jestem do picia soków a do wody dodaję barwniki spożywcze(takie z supermarketu) gdyż kolorowe napoje lepiej mi smakują, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedynym producentem wody strukturyzowanej w Polsce jest Aqua Futura w wytwórni wód Bystrzanka w Beskidzie Śląskim - to jedyny producent w Europie i dodatkowo Woda Strukturyzowana Górski Potok ma bardzo dużą zawartość tlenu. I mają badania - chyba jako jedyni sprawdzili wpływ ich wody na organizm człowieka przy systematycznym piciu. Facebook: Woda Ustrukturyzowana Górski Potok plus tlen

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy temat poruszyłaś. Nie wiedziałam o tym sposobie zamrażania zwykłej wody aby stała się strukturyzowaną. Jednak zastanawia mnie fakt jak to się dzieje iż rozmrożona woda nagle jest zdrowa...bo z ziemi to rozumiem wiele cennych pierwiastków i innych zdrowych substancji zawiera, ale po zamrożeniu niby jak staje się zdrowsza? Może jest lepiej przyswajalna, ale nadal zawiera niezdrowe substancje, które nawet po przegotowaniu są w tej zwykłej wodzie. Jeśli się mylę to proszę wyjaśnij mi to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli odstawisz wodę kranowa na 24 godziny ulatnia się większość szkodliwych substancji, potem ją gotuję, studzę i zamrażam. Tak jest optymalnie. Nie każdy wodę gotuje. Staram się wypijać 2 szklanki wody strukturyzowanej w ciągu dnia. Zwykle mi się to udaje:)

      Usuń
    2. W jaki sposób ulatniają się szkodliwe substancje z odstawionej wody? Rozumiem, że ulotni się chlor, ozon lub fluor, ale różne pierwiastki i metale jakim cudem znikną, raczej osadzą się na dnie jak kamień. I co to są za szkodliwe substancje? Pozdrawiam

      Usuń
  15. Witam serdecznie, prostszą metodą strukturyzowania wody jest wrzucenie do niej na około 6- do 8 godzin nieszlifowanych kryształów górskich. Woda ma pamięć, najwięcej wiedzy o wodzie uzyskałem oglądając na youtube film "woda" , ponad półtoragodzinny dokument przedstawiający badania rosyjskich i japońskich naukowców.
    Ponieważ używam wody oligoceńskiej, wrzucam do każdego z dwóch baniaków 5l po 3 kryształy, dzięki temu mam strukturyzowaną wodę do wszelkich potrzeb kuchennych. Odkąd zaczęliśmy z żonką strukturyzować wodę, zmiany w nas są niesamowite, a jak podziałała na kwiaty w domu które podlewamy. Zimą przy mrozie wystawiamy na balkon bańki z oligocenem, a po rozmrożeniu jeszcze kryształy. Namaste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam o tych kryształach, pewnie kiedyś się skuszę:) Dziękuję za informację, pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witam serdecznie gdzie mogę kupić nieoszlifowane kryształy górskie ? , jeśli mogę prosić o namiary gdzie go dostane ? i jak rozpoznać kryształ ze jest prawdziwy ? . Z góry dziękuję i pozdrawiam !

      Usuń
    3. Witam, niestety nie znam dobrego źródła kryształów.

      Usuń
    4. To jak w końcu - woda po przegotowaniu jest martwa, ale przed zamrożeniem kranówy trzeba ją zamrozić. No to o co tu biega...

      Usuń
    5. Tfu przegotować nie zamrozić*

      Usuń
  16. Polecam książki profesora Tombaka. Każdy powinien je przeczytać- REWELACJA . Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  17. To musi być woda przegotowana, ta martwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No żeby coś ożywić, to najpierw musi być martwe przecież!

      Usuń
  18. https://www.youtube.com/watch?v=uGQwYFt3qgs

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy koniecznie trzeba zamrazac wode czy wystarczy ja schlodzic w lodowce przez cala noc? Czy trzeba gotowac czy wystarczy uzyc wody mineralnej z butelki kupionej w sklepie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamrażanie wody jest konieczne, ale można użyć wody butelkowej:)

      Usuń
  20. w czym mrozić wodę? w plastikowej butelce? czy plastik podczas mrozena nie szkodzi wodzie i nie wpuszcza do niej swoich niezdrowych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można mrozić w plastiku, ja najczęściej mrożę wodę w szklanej misce.

      Usuń
  21. Czy można zamrozić wodę nisko zmineralizowaną gazowaną. I teraz mam dylemat co pić na czczo wodę strukturyzowaną czy wodę z cytryną czy wodę z octem jabłkowym. A może wodę strukturyzowaną z octem jabłkowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już kwestia indywidualna:)

      Usuń
    2. Oczywiście można zamrażać wodę mineralizowaną.

      Usuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. Woda z kranu jest normalnie zdatna do picia. Odpowiadają za czystość wody wodociągi i stacje uzdatniania wody. Nie wiem czy w wodzie pitnej z kranu jest chlor czy fluor. Na pewno są w niej substancje mineralne w tym mikroelementy. Co nam daje przegotowanie wody? Na pewno gotowanie w czajniku spowoduje odparowanie pewnych substancji, które są lotne. Na pewno podczas gotowania stracimy część wapnia i magnezu z tej wody. Osadza się kamień, to jest właśnie wapń i magnez po ugotowaniu. Do tego czytałem, że dla zdrowia nie powinno się absolutnie gotować w elektrycznych czajnikach plastykowych. Lepsze są metalowe i ceramiczne. Plastykowe butelki i czajniki zostawiają nam w wodzie osady chemii z której ten plastyk powstał. Najzdrowsze są więc wody z butelek szklanych. Z tego wniosek mam taki, że lepiej nie kupować wody w plastyku tylko pić tą z kranu bez gotowania. Więc leję sobie 4 kubki szklane wody z kranu i wkładam do zamrażarki na noc. Rano wyciągam dwie i czekam aż się rozmrożą a po południu następne dwie. Jak ktoś chce to może przed zamrożeniem wodę przefiltrować. Tylko zaraz po filtracji przelać do czystych kubków. Jeśli ktoś potrzebuje szybko rozmrozić wodę to można włożyć kubek z zamrożoną wodą do naczynia z ciepłą wodą i szybciej będzie do picia. Nie pić bardzo zimnej, bo to dla organizmu szok. Powinna dojść do temperatury pokojowej. Czyli najlepiej wieczorem wyjąć z zamrażalnika i na rano woda jest w sam raz. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pogubiłam się....czyli można wodę butelkową kupioną w sklepie od razy zamrozić?czy lepiej z kranu..a jak butelkowana to nie trzeba jej już gotować przed zamrożeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamrozić wodę butelkową, ale bardziej polecam filtrowaną z kranu:) Takiej nie gotuję, tylko od razu mrożę:)

      Usuń
  25. Proszę o informację, jak długo utrzymuje się ta strukturyzacja wodna. Ja strukturyzuję wodę magnetyzerem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, Tombak pisał o tym w książce, ale nie mam jej teraz i nie mogę sprawdzić. Ja jej nie przetrzymuję, piję zaraz po rozmrożeniu.

      Usuń
  26. Razem z mężem przeprowadziliśmy test smakowy wody przygotowanej różnymi metodami.
    Do 6 różnych szklanek wlaliśmy wodę z: kranu, przefiltrowaną w dzbanuszku Brita, przegotowaną w garnuszku, przegotowaną w czajniku elektrycznym (ze stali nierdzewnej), naszą ulubioną butelkową niegazowaną i wodę strukturyzowaną.
    Podpisałam poszczególne szklanki z odpowiednią zawartością, tak że mój luby nie wiedział, która, jest która i jako pierwszy podjął się degustacji.

    Wyniki testu były dla mnie dużym zaskoczeniem. Dla mojego męża najgorsza w smaku okazała się woda strukturyzowana, a tuż za nią obydwie przegotowane w garnku i czajniku. Najlepsza była kranówa!
    Następnie ja podjęłam się wyzwania i najgorsza dla mnie na równi była woda z czajnika i właśnie woda strukturyzowana. Obie miały okropny, metaliczny posmak. Najlepsza świeża i czysta w moim odczuciu była woda butelkowa!

    Jestem zawiedziona, bo nie tego się spodziewałam czytając różne komentarze jak to woda strukturyzowana jest wyjątkowa w smaku i w ogóle taka, siaka i owaka. Najpierw pomyślałam, że to może wina garnka w którym gotowałam wodę, ale tak naprawdę woda z garnka nie miała takiego obrzydliwego posmaku... A więc czy właśnie tak ma ta woda smakować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wyczuwam w niej obrzydliwego posmaku. Na co dzień najwyżej wypijam wody filtrowanej. Jednak woda strukturyzowana mi smakuje, to pewnie kwestia gustu:)

      Usuń
  27. Ok skoro po zagotowaniu woda jest martwa to po zamrożeniu i rozmrożeniu już jest ,,żywa,,? Gdzieś wyczytałam, że mrożone kranòwki jest bez sensu. Taka woda za dużo przeszła. Podczas mnożenia nie pojawiają się kryształy a o to chodzi. Powinna być to woda źródlana lub mineralna.

    OdpowiedzUsuń
  28. Dzieło inżynierii - aktywator wody Aqua Lyros Atara Golden czytaj w necie Temat subtelnie skrywany przed całym światem zwykła woda w odpowiednim urządzeniu to MEGA możliwości po długie w zdrowiu życie. Woda ma pamięć, ...video info w necie. Opracowany sposób na przekazywanie informacji jako magnetyczny rezonans jądrowy dla komunikacji zewnętrznej z naszym ciałem w celu wyeliminowania wszelkich chorób. Zapisana informacja molekularna w ludzkim ciele funkcjonuje jak system operacyjny w komputerze, nie zawiera szkodliwej chemii a działa. Śmiało można powiedzieć to medycyna informacyjna XXI wieku. Aqua Atara Golden czytaj w necie. medycynainformacyjna Eryk

    OdpowiedzUsuń
  29. Ekocentryczko piszesz, że po przegotowaniu wody z kranu traci ona cenny aktywny tlen, a potem podajesz sposób na przygotowanie wody strukturyzowanej - trzeba przegotować wodę z kranu przed zamrożeniem. To jak będzie z tym tlenem?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger