Soczewica to bardzo smaczna roślina strączkowa, w diecie roślinnej dostarcza sporo białka i innych witamin. W 100 g ugotowanej soczewicy jest około 9,02 g białka. Soczewica ma niską zawartość sodu i sporą ilość potasu - w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Soczewica jest zalecana w leczeniu anemii, zawiera sporą ilość żelaza (3,33 mg/100 g) i kwasu foliowego (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.
Mielone z soczewicy
Składniki:
1 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
1 szklanka kaszy jaglanej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki zmielonego słonecznika/ orzechów włoskich
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju/oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
Przygotowanie:
1. Ugotuj soczewicę, żeby uzyskać 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, potrzebujesz około 3/4 szklanki suchej soczewicy. Soczewicę gotuje się około 20 minut. Po ugotowaniu odstaw na chwilę do przestygnięcia.
2. Kaszę gotuj około 15 minut, po tym czasie zostaw pod przykryciem na 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.
3. Słonecznik lub orzechy upraż na suchej patelni, a kiedy przestygną zmiel je w młynku do kawy, albo w malakserze.
4. Zblenduj soczewicę, kaszę, cebulę, czosnek, dodaj przyprawy. Stopniowo dodawaj mąką ziemniaczaną i zmielone orzechy. Nie blenduj masy na gładko, żeby kotlety miały lepszą strukturę.
5. Formuj kotlety lekko naoliwionymi dłońmi. Możesz je usmażyć, ja wolę pieczone. Piekę je około 20 minut w temperaturze 180 stopni, po czym odwracam na drugą stronę i piekę kolejnych 5-7 minut. Najbardziej lubię je z ziemniakami i domową ćwikłą, albo kiszonkami.
Żeby przygotowanie kotletów nie zajmowało za dużo czasu, można ugotować kaszę i soczewicę dzień wcześniej.
Po upieczeniu przechowuję je w lodówce 3-4 dni.
Smacznego!