Zdrowe odżywianie

piątek, 29 kwietnia 2022

Mielone z soczewicy

Soczewica to bardzo smaczna roślina strączkowa, w diecie roślinnej dostarcza sporo białka i innych witamin. W 100 g ugotowanej soczewicy jest około 9,02 g białka. Soczewica ma niską zawartość sodu i sporą ilość potasu - w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Soczewica jest zalecana w leczeniu anemii, zawiera sporą ilość żelaza (3,33 mg/100 g) i kwasu foliowego  (181 μg/100 g), które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.





Mielone z soczewicy

Składniki:
1 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy
1 szklanka kaszy jaglanej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki zmielonego słonecznika/ orzechów włoskich
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju/oliwy 
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
sól do smaku 

Przygotowanie:
1. Ugotuj soczewicę, żeby uzyskać 1 i 1/2 szklanki ugotowanej, potrzebujesz około 3/4 szklanki suchej soczewicy. Soczewicę gotuje się około 20 minut. Po ugotowaniu odstaw na chwilę do przestygnięcia. 
2. Kaszę gotuj około 15 minut, po tym czasie zostaw pod przykryciem na 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia. 
3. Słonecznik lub orzechy upraż na suchej patelni, a kiedy przestygną zmiel je w młynku do kawy, albo w malakserze. 
4. Zblenduj soczewicę, kaszę, cebulę, czosnek, dodaj przyprawy. Stopniowo dodawaj mąką ziemniaczaną i zmielone orzechy. Nie blenduj masy na gładko, żeby kotlety miały lepszą strukturę. 
5. Formuj kotlety lekko naoliwionymi dłońmi. Możesz je usmażyć, ja wolę pieczone. Piekę je około 20 minut w temperaturze 180 stopni, po czym odwracam na drugą stronę i piekę kolejnych 5-7 minut. Najbardziej lubię je z ziemniakami i domową ćwikłą, albo kiszonkami. 




Żeby przygotowanie kotletów nie zajmowało za dużo czasu, można ugotować kaszę i soczewicę dzień wcześniej. 
Po upieczeniu przechowuję je w lodówce 3-4 dni.

Smacznego! 

wtorek, 12 kwietnia 2022

Wegańska babka wiekanocna

Planujecie już menu na święta? Ja nie robię wiele, ale babka będzie:) Pyszna drożdżowa z dużą ilością rodzynek i skórki pomarańczowej. To stały punkt na świątecznym stole, pewnie nie tylko u mnie. 

Ciasto drożdżowe jest łatwe do przygotowania, to w wegańskiej wersji także. Oby Wam smakowało:) 





Babka wielkanocna

Składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej/ pszennej
50 g cukru/ ksylitolu
20 g drożdży/ 8 g drożdzy duchych
200 ml ciepłego mleka roślinnego 
50 ml oleju roślinnego
60 g rodzynek
50 g skórki z pomarańczy

Przygotowanie:
2 łyżki mąki wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszaj dokładnie, przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. 
Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą mąkę, słodzik, mleko, olej i wyrabiaj ciasto. Na koniec dorzuć rodzynki i skórkę z pomarańczy. Ciasto ponownie zostaw do wyrośnięcia, na około 40 minut. 

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, ciasto przełóż do foremki na babkę, a jeśli jej nie masz, podziel na równe trzy części. Rozwałkuj dłońmi na trzy paski. Zapleć warkocz, a następnie zwiń w wieniec, jak na zdjęciach. 
Babkę piecz około 40 minut. wieniec 30 minut. 
Możesz polać lukrem, ja wolę puder, który robię z erytrolu, mielę go w młynku do kawy. 

Ciasto drożdżowe można zamrozić, kawałek drożdżówki z zamrażarce często się przydaje kiedy ma się ochotę na coś pysznego:)




Smacznego!