Mus daktylowo- cynamonowy
Cześć!
Słodycze często niweczą starania i rujnują zdrowe odżywianie, na szczęście jest wiele deserów które możemy przygotować ze zdrowych składników. Ostatnio kiedy "chodzi za mną" coś słodkiego robię ten prosty mus. Wykombinowałam go niedawno z kilku prostych składników. To teraz mój ulubiony przysmak, idealnie pasuje do pysznych sezonowych jabłek:)
Składniki:
- 20 daktyli (namoczonych na noc),
- 1/3 szklanki wody z daktyli,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- płaska łyżeczka cynamonu.
Daktyle namoczyłam na noc i wykorzystałam wodę, w której się moczyły. Wszystko zblendowałam i już:) Zwróćcie uwagę, żeby wybrać daktyle niesiarkowane, niekoniecznie muszą być ekologiczne.
To bardzo prosty deser, daktyle po wymoczeniu nie są tak bardzo słodkie, świetnie komponują się z cynamonem, pycha! Możecie użyć domowego ekstraktu z wanilii, ja niedawno kupiłam swój w Marks&Spencer.
Mus pachnie cynamonem i ma karmelową konsystencję. Najbardziej lubię go z jabłkami, pycha!
Polecam spróbować:)
Pozdrawiam!
Słodycze często niweczą starania i rujnują zdrowe odżywianie, na szczęście jest wiele deserów które możemy przygotować ze zdrowych składników. Ostatnio kiedy "chodzi za mną" coś słodkiego robię ten prosty mus. Wykombinowałam go niedawno z kilku prostych składników. To teraz mój ulubiony przysmak, idealnie pasuje do pysznych sezonowych jabłek:)
Składniki:
- 20 daktyli (namoczonych na noc),
- 1/3 szklanki wody z daktyli,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- płaska łyżeczka cynamonu.
Daktyle namoczyłam na noc i wykorzystałam wodę, w której się moczyły. Wszystko zblendowałam i już:) Zwróćcie uwagę, żeby wybrać daktyle niesiarkowane, niekoniecznie muszą być ekologiczne.
To bardzo prosty deser, daktyle po wymoczeniu nie są tak bardzo słodkie, świetnie komponują się z cynamonem, pycha! Możecie użyć domowego ekstraktu z wanilii, ja niedawno kupiłam swój w Marks&Spencer.
Mus pachnie cynamonem i ma karmelową konsystencję. Najbardziej lubię go z jabłkami, pycha!
Polecam spróbować:)
Pozdrawiam!
Uwielbiam daktyle, muszę wypróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Czyli to taka maczanka (dip) do jabłek? Spróbuję!
OdpowiedzUsuńspróbuję na pewno, uwielbiam daktyle, jestem ciekawa jak będą smakować z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! :)
OdpowiedzUsuńa gdzie kupić takie daktyle? w marketach luzem ich nie widzę, raczej paczkowane, a te mam obawy kupić...
OdpowiedzUsuńKupuję je online, albo w społem, w dobrze zaopatrzonych sklepach mają świeże daktyle w tekturowym opakowaniu. Mają pestki, ale łatwo odchodzą. Może znajdziesz takie:)
UsuńBrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńKupiłam świeże daktyle "Złota Palma". Jadłaś je kiedyś, polecasz? Na opakowaniu jest napisane "produkt naturalny" i nie ma informacji, że są siarkowane, ale data przydatności do spożycia jest do 30.09.2016, więc się zastanawiam, czy są ok... Zapłaciłam 16zł za 600g.
Bardzo lubię te daktyle, z tego co wiem nie są siarkowane i mam nadzieję, że nic się nie zmieniło:) Są przepyszne:)
UsuńO, super. Dzięki za odpowiedź :)
Usuń