Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków- opinia o książce:)
Cześć!
Książka kulinarna "Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków" to kolejna pozycja Karoliny i Macieja Szaciłło. Wydana została już kilka miesięcy temu i nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z recenzją. To obowiązkowa książka dla wszystkich smakoszy:) Udowadnia, że życie w zgodzie z naturą jest naprawdę smaczne i przede wszystkim zdrowe. Jak pisze autorka: 'Kuchnia polska kojarzyła nam się z naleśnikami, kluskami i wszystkim tym, co tuczy i od czego się puchnie', w książce udowadniają że jest inaczej.
Nie jest to typowa książka kucharska, ale też zbiór pięknych historii z wielu podróży po Polsce i zapis spotkań z wyjątkowymi ludźmi.
Znajdziemy w niej wiele ciekawych przepisów z pięknymi zdjęciami. Okładkowe zdjęcie- kwiaty czarnego bzu z cieście z miodem kwiatowym na pewno wypróbuję, bo prezentuje się cudnie! Polskie potrawy moją duży potencjał i jest wiele opartych wyłącznie na warzywach. Karolina i Maciej Szaciłło łączą w książce tradycję z nowoczesnością. Do składników, które były używane były od dawna dodają egzotyczne składniki i przyprawy. Dzięki temu uzyskują ciekawe smaki. Jest też wiele wegańskich i bezglutenowych przepisów. Szczególnie polecam chleb gryczany na zakwasie i surową tartę z musem z awokado, pycha:) Są też desery np. ciastka gryczane, czekoladki i halawa z marchwi.
To książka dla wszystkich, którzy cenią naturalne, zdrowe i świadome odżywianie.
Książkę można znaleźć tutaj. A już w połowie kwietnia kolejna książka "Karolina OdNowa", nie mogę się doczekać:)
Znacie tą książkę? Co o niej sądzicie?
Pozdrawiam!
Książka kulinarna "Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków" to kolejna pozycja Karoliny i Macieja Szaciłło. Wydana została już kilka miesięcy temu i nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z recenzją. To obowiązkowa książka dla wszystkich smakoszy:) Udowadnia, że życie w zgodzie z naturą jest naprawdę smaczne i przede wszystkim zdrowe. Jak pisze autorka: 'Kuchnia polska kojarzyła nam się z naleśnikami, kluskami i wszystkim tym, co tuczy i od czego się puchnie', w książce udowadniają że jest inaczej.
Autorzy pokazują ile zdrowych i pysznych potraw można wyczarować bazując na ukochanych daniach z dzieciństwa. Przypominają też zapomniane smaki.
Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy Karoliny na detoksie-KLIK przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzidle, Starzynie i Czeremsze. Spotykali ludzi, którzy inspirowali ich do tworzenia lekkich, wegetariańskich, wegańskich, często bezglutenowych, wariacji na temat naszych kasz, olejów, strączków, owoców i warzyw, pestek i orzechów.
Nie jest to typowa książka kucharska, ale też zbiór pięknych historii z wielu podróży po Polsce i zapis spotkań z wyjątkowymi ludźmi.
Znajdziemy w niej wiele ciekawych przepisów z pięknymi zdjęciami. Okładkowe zdjęcie- kwiaty czarnego bzu z cieście z miodem kwiatowym na pewno wypróbuję, bo prezentuje się cudnie! Polskie potrawy moją duży potencjał i jest wiele opartych wyłącznie na warzywach. Karolina i Maciej Szaciłło łączą w książce tradycję z nowoczesnością. Do składników, które były używane były od dawna dodają egzotyczne składniki i przyprawy. Dzięki temu uzyskują ciekawe smaki. Jest też wiele wegańskich i bezglutenowych przepisów. Szczególnie polecam chleb gryczany na zakwasie i surową tartę z musem z awokado, pycha:) Są też desery np. ciastka gryczane, czekoladki i halawa z marchwi.
To książka dla wszystkich, którzy cenią naturalne, zdrowe i świadome odżywianie.
Książkę można znaleźć tutaj. A już w połowie kwietnia kolejna książka "Karolina OdNowa", nie mogę się doczekać:)
Znacie tą książkę? Co o niej sądzicie?
Pozdrawiam!
Zdjęcia bajeczne ;) Te "kwiaty czarnego bzu w cieście z miodem kwiatowym" też mnie oczarowały. Co prawda, miodu nie używam, ale książkę na pewno przeglądne ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa :) Sama bym się chętnie w taką zaopatrzyła :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo pomysłowe te przepisy!
OdpowiedzUsuńChlebek gryczany wygląda pysznie !:-)
OdpowiedzUsuńSzkoda że tak późno znalazłam taką książkę, ja chleb gryczany na zakwasie musiałam się nauczyć sama robić, metodą prób i błędów, bo jednak przepisy z internetu sobie a życie sobie. Ale teraz wszystko robię już według własnych przepisów, nauczyłam się kuchni bezglutenowej bo zdrowie mnie do tego zmusiło.
OdpowiedzUsuńooo :) świetna, aż zachciało mi się jesć patrząc na te fotki
OdpowiedzUsuń