Dlaczego warto moczyć orzechy?

Orzechy są bardzo zdrowe i warto jeść codziennie w niewielkich ilościach. Na pewno nie raz słyszeliście o tym jakie są zdrowe. Badania potwierdzają ich pozytywny wpływ między innymi na układ krążenia. Nie ma lepszej przekąski jak orzechy, warto jednak wcześniej je namoczyć. Postaram się Wam wyjaśnić dlaczego jest to takie ważne.



Jedząc orzechy dostarczamy sobie wiele składników odżywczych, jednak są one wchłaniane jedynie 
w 40 %. To właśnie moczenie uwalnia pozostałe 60 %.  Podobnie jest w nasionami, dlatego najpierw moczymy nasiona zanim wyhodujemy z nich kiełki. 

Nie moczone orzechy zawierają inhibitory enzymów. Zabezpieczają one orzechy przed wczesnym kiełkowaniem. Inhibitory, które dostaną się do naszego organizmu wraz z orzechami blokują nasze enzymy trawienne. Pokarm zawierający inhibitory może powodować powiększenie trzustki. Spożywane w nadmiarze przeciążają nasz układ pokarmowy. 
Orzechy mają ciemną skórkę, która stanowi ochronę dla wszelkich wartości odżywczych. Aby je usunąć należy moczyć orzechy, najlepiej 8-10 godzin. Zależy to także od rodzaju orzechów, niektóre mają grubszą skórkę. Orzechom nerkowca wystarczy jedna godzina, migdały czy orzechy włoskie potrzebuję około 6 godzin. 




Jakie są zalety moczenia orzechów?
Po pierwsze mamy pewność, że będą wolne od kurzu i brudu. Miękkie orzechy dużo łatwiej się trawią, dzięki uwolnieniu enzymów zwiększają się wartości odżywcze orzechów. Niektórzy narzekają na bóle żuchwy przy jedzeniu bardzo twardych orzechów, kiedy są miękkie nie ma z tym problemu. Łatwiej można je zblendować, dodać do szejków, sosów czy deserów.

Orzechy i nasiona najlepiej moczyć w wodzie źródlanej lub przefiltrowanej. Wody wlewamy dwukrotnie więcej niż orzechów. Najczęściej moczę orzechy przez noc, a rano dodaję je do owsianki. 
Po namoczeniu orzechy wcale nie są bardzo miękkie, nerkowce rzeczywiście dają się nawet rozgnieść, ale migdały, orzechy brazylijskie czy inne twarde orzechy ciągle chrupią.  Skoro moczenie zwiększa wartości odżywcze nie ma się co wahać, radzę Wam moczyć orzechy:)  




Źródła z których korzystałam znajdziecie tutu i jeszcze tutaj. Dodatkowo jeszcze książka "Niezbędnik zdrowia" Józefa Słoneckiego.

Lubicie orzechy, może macie swoje ulubione? Wiedzieliście, że należy je wcześniej moczyć?

Pozdrawiam:)



59 komentarzy:

  1. Moczę prawie wszystkie, szczególnie migdały i są wtedy znacznie smaczniejsze! Niestety, nie moczę nerkowca, to moje ulubione orzechy a po moczeniu tracą na chrupkości i smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nerkowce wystarczy moczyć godzinę i po tym czasie nie tracą aż tak wiele w smaku, inne rzeczywiście są smaczniejsze:)

      Usuń
  2. Kiedyś słyszałam, że orzechy powodują trądzik i dlatego ja ich nie ruszam, ponieważ sama mam cerę trądzikową;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś ma alergię na orzechy możliwe, jednak zanim zaczniemy ich unikać - lepiej się dobrze zbadać ;)

      Usuń
  3. Oo, wypróbuję z migdałami - zaczęłam je dorzucać do mojego śniadanka (jogurt naturalny, płatki orkiszowe/owsiane, łyżeczka miodu, borówki), to teraz będę je też moczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie slyszalam o moczeniu, a migdaly jem od dawna. a mozna namoczyc na zapas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można moczyć na zapas, jeśli masz potem możliwość odparowania wody. W innym razie zepsują się, ja je moczę na bieżąco:)

      Usuń
  5. Polecisz jakąś dobrą książkę i stronę www o zdrowym odżywianiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo wiele książek, mogę polecić Michała Tombaka, niektóre tematy ciekawie opisuje Gillian McKeith np. w książce "Jesteś tym co jesz".
      Polecam też wykłady dr Ewy Dąbrowskiej:
      część I
      http://www.youtube.com/watch?v=tFlQXgbi2ns

      i część II
      http://www.youtube.com/watch?v=yJn4bf0chxc

      Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. wow ! dzięki za informację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli po namoczeniu orzechów/migdałów łupimy je z ciemnej skórki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to konieczne, po namoczeniu można jeść orzechy ze skórką, korzystamy już w 100% z wartości odżywczych. Zdjęcie skórki to już jedynie walor smakowy. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Czy namoczone orzechy np. migdały tracą po nocy w wodzie flawonoidy zawarte w skórce, którą potem jem? Czy można przyjąć zasadę, że namoczone orzechy można jeść że skórką i jest to zdrowe? Chodzi mi o to, czy skórki jak i reszta orzehow utratą wtedy niekorzystne składniki, szczególnie skórka . Pozdrawiam

      Usuń
    3. Namoczone orzechy można jeść ze skórką:)

      Usuń
  8. nigdy o tym nie słyszałam. dobrze wiedzieć : )

    OdpowiedzUsuń
  9. o jaa, ale bym zjadła orzechy^^ Chyba sobie dzisiaj kupię :D

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy o tym nie słyszałam, to bardzo ciekawe, co napisałaś, na pewno od tej pory będę moczyć:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się,że ta informacja się przyda:)

      Usuń
  11. Nie miałam pojęcia, bardzo pożyteczna informacja. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię orzechy, tylko w zbyt dużych ilościach mnie po nich bardzo mdli, a jak się zacznie przegryzać w trakcie filmu czy na imprezie to skończyć nie idzie:P Bardzo ciekawy post. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Niestety duża ilość orzechów może zaszkodzić..

      Usuń
  13. bede pamietac - uwielbiam takie wpisy - bardzo cenna wskazowka!!!!
    pozdrawiam agata

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawy sposób na moczenie orzechów, będę stosować bo faktycznie żuchwa poli strasznie szczególnie jak się wciągnę do jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piszę tutaj, za co z góry przepraszam. Myślisz, że to mleczko będzie dobre do opalania- http://allegro.pl/alverde-mleczko-do-opalania-uv20-extrt-schisandra-i3226600406.html ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:)
      tego akurat nie miałam,ale kosmetyki z Alverde dobrze się sprawdzają, miałam ich balsam z filtrem w tamtym roku i byłam zadowolona. Pozdrawiam:)

      Usuń
  16. kiedyś już czytałam o namaczaniu orzechów :) ja smakoszem orzechowym nie jestem ale jeśli bym miała wybierać ulubione to włoskie i pistacje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. oooo...nigdy wczesniej o tym nie slyszalam...bardzo ciekawy wpis...wyprobuje chetnie

    OdpowiedzUsuń
  18. musze wyprobowac, nie wiedzialamm o tym, super post!:))

    OdpowiedzUsuń
  19. kochana brazylijskich sie nie moczy :D
    nie ma potrzeby
    to jest bardzo przydatny obrazek :D
    http://dgchaacicgqa5.cloudfront.net/wp-content/uploads/2012/08/538283_260244160743410_1640366888_n.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tego szukałam, tylko szkoda, że nie ma informacji na temat orzechów laskowych..

      Usuń
  20. Uwielbiam orzechy. Ostatnio jem je w sporej ilości, więc dobrze, że wpadłam tutaj. Od dzisiaj zawsze moczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A wiesz, że migdały powinno się obierać ze skórki? Tu pisze o tym Marlena: http://www.akademiawitalnosci.pl/dlaczego-juz-nie-warto-kupowac-migdalow-kalifornijskich-i-jak-obrac-migdaly-ze-skorki/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytałam o tym, ale moczone są ok i nie trzeba ich obierać.

      Usuń
  22. Bardzo ciekawe, ale tak się zastanawiam, czy takie orzechy są zarazem bardziej kaloryczne? Bo skoro lepiej je przyswoimy, to za pewne pobierzemy z nich również więcej kalorii, niż gdybyśmy ich w pełni nie przetrawili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po namoczeniu kaloryczność się nie zmienia:)

      Usuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy wodę po namoczeniu orzechów można wykorzystać w celach kulinarnych bądź kosmetycznych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam jej jako odżywki do kwiatów:)

      Usuń
    2. A nadaje się do koktajlu, zamiast zwykłej wody lub mleka? Zostaje chyba w niej trochę wartości odżywczych.

      Usuń
    3. Orzechy dzięki moczeniu uwalniają nadmiar enzymów, których nie potrzebuje nasz organizm, dlatego nie pije tej wody. Orzechy same w sobie mają mnóstwo wartości:)

      Usuń
  25. Wie ktos czy przypadkiem woda nie wypłukuje niacyny? Sądzę że nie, ale jak by ktoś to mógł sprawdzić to był bym bardzo widzięczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam orzechy moje ulubione to orzechy nerkowca. Bardzo przydatny post! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger