Złote mleko z kurkumą

Cześć!

Do niedawna myślałam, że złote mleko zna już każdy i nie ma sensu kolejny raz powtarzać przepisu. W ostatnich tygodniach ratowałam nim kilka przemęczonych i przeziębionych osób. Pomogło i każdy chciał przepis. Złote mleko było dla nich nowością. Piję je często zwłaszcza w okresie zimowym, który teraz się przeciąga. Rozgrzewa, jest pyszne i ma właściwości lecznicze. 




Mleko roślinne można kupić, albo zrobić samodzielnie w domu. Przepis znajdziecie TUTAJ, najczęściej robię mleko migdałowe, albo makowe. Migdałowe można robić też w wyciskarce. 

W złotym mleku kluczowa jest KURKUMA. Przybywa badań nad jej zdrowotnymi właściwościami, jednak ajurwedyjscy lekarze znali jej działanie już kilka tysięcy lat wcześniej. To naturalny lek, który ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające, antyoksydacyjneprzeciwnowotworoweżółciopędne

Kurkuma jest u nas znana jako przyprawa i jest stosowana w niewielkich ilościach, głównie jako barwnik. Warto wiedzieć, że kurkuma przyjmowana w odpowiedni sposób ma działanie lecznicze. Zawiera kumarynę, która ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Oczyszcza wątrobę i nerki, leczy zapalenia stawów, wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na samopoczucie. Złote mleko było już w starożytności napojem joginów. 

Ze względu na wyjątkowe właściwości kurkumy zawsze mam w domu spory zapas. Dodaję ja do zup, dań jednogarnkowych, pieczonych ziemniaków, past kanapkowych..wszędzie gdzie się da. Większa ilość daje cierpki smak, ale w mniejszych ilościach jest niewyczuwalna. Poza tym gotowanie i podgrzewanie sprawia, że smak jest przyjemniejszy. Każdy sam musi dostosować jej ilość, tak żeby smak był znośny. Nawet przez niewielkie ilości kurkumy działamy korzystnie na organizm. Wiele źródeł podaje, że powinno się do niej dodać odrobinę czarnego pieprzu. Żeby uwolniła swoje właściwości zdrowotne powinno się też gotować ją w wodzie przez około 8 minut. W posiłku czy napoju łączy się ją z tłuszczem roślinnym, np. olejem kokosowym. 

Pasta z kurkumy 
Najlepiej zrobić wcześniej pastę z kurkumy, która wystarczy na kilka złotych napojów. W tym celu do szklanki wody dodajemy 4-5 łyżek kurkumy i gotujemy ją go uzyskania gęstej pasty.  Po ostygnięciu przekładamy ją do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Taka pasta nadaje się nie tylko do złotego mleka, ale też zup, koktajli i innych dań. 
Przy bólu gardła niewielka ilość pasty z kurkumy przyjmowana 2-3 razy dziennie pomoże szybciej zwalczyć stan zapalny. 

Można stosować kurkumę doraźnie, albo leczniczo, wtedy zaleca się przyjmowanie około łyżeczki pasty z kurkumy przez 40 dni. 

Złote mleko
To jeden z moich ulubionych wieczornych rytuałów. Dodatek imbiru i cynamonu dodatkowo może zwiększyć działanie rozgrzewające. Działa także wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. 

Jak je przygotować?

łyżeczka pasty z kurkumy (może być kurkuma w proszku jeśli nie masz pasty, wcześniej zagotuj ją w 1/2 szklanki wody)

szklanka mleka roślinnego

pół łyżeczki oleju kokosowego

szczypta czarnego pieprzu

możesz dodać cynamon/goździki/imbir/gałkę muszkatołową, ewentualnie ksylitol do smaku, a najzdrowiej- domowym syropem daktylowym:) 

W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy mleko z dodatkiem pasty z kurkumy, oleju pieprzu i gotowe. 


Najlepiej wybrać domowe mleko roślinne, albo sklepowe bez dodatku cukru i z jak najmniejszą ilością składników. Złote mleko jest bardzo smaczne i ma w sobie zdrowotną moc. Polecam spróbować jeśli go nie znacie.

Pozdrawiam,
Daria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger