Wegańskie jagodzianki
Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju
- 7 g suchych drożdży/ 30 g drożdży świeżych
- szczypta soli
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki orkiszowej/ pszennej
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
Drożdże rozkruszyć dużej misce, zasypać cukrem, przemieszać, następnie dolać kilka łyżek ciepłego mleka roślinnego i łyżkę mąki. Przykryć czystą ściereczką lub talerzykiem i odstawić na około 15 minut. W tym czasie zaczyn urośnie i da początek ciastu drożdżowemu. Do wyrośniętych drożdży dodajemy olej, szczyptę soli i mieszamy. Dolewamy resztę mleka i stopniowo przesiewamy mąkę, cały czas zagniatając. Wyrobione ciasto odstawimy na około godzinę do wyrośnięcia.
W między czasie można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy i kruszymy palcami.
Po godzinie wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę, po czym dzielimy je na mniejsze części, z których zrobimy drożdżówki. W takich proporcji wychodzi około 12-14 drożdżówek. Formujemy drożdżówki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto się klei, możesz wysmarować dłonie olejem. Odstawimy je na 30 minut do wyrośnięcia, po czym układamy na nich jagody i posypujemy kruszonką. Najlepiej zrobić część otwartych i część zamkniętych drożdżówek. te pierwsze są najlepsze pierwszego dnia, te drugie nie wyschną tak szybko i będą dobre także drugiego dnia. Nadmiar warto też zamrozić, a potem kiedy nie ma czasu na pieczenie można wyjąć je i cieszyć się domową drożdżówką.
Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-22 minuty, do momentu kiedy się zarumienią. Studzimy je na kratce. Można polać lukrem, ja wolę cukier puder.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza