22 SIERPNIA DZIEŃ MLEKA ROŚLINNEGO


Różnie bywa z tymi roślinnymi zamiennikami nabiału, ale mleko roślinne wygrywa z krowim. Nie tylko smakiem. Produkcja napojów roślinnych nie niesie za sobą cierpienia zwierząt, co mnie przekonuje najbardziej.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dlaczego warto wybierać mleko roślinne? Produkcja mleka roślinnych emituje znacznie mniej gazów cieplarnianych, szacuje się że przy produkcji mleka krowiego emisja gazów cieplarnianych jest trzykrotnie wyższa. Do tego dochodzi jeszcze większa ilość wody, w procesie produkcji i znacznie większa ilość gruntu potrzebnego do hodowli zwierząt. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Światowy Dzień Mleka Roślinnego obchodzony 22 sierpnia to międzynarodowy dzień, w którym promujemy roślinne alternatywy dla mleka odzwierzęcego. Kampania powstała w 2017 roku, w wyniku partnerstwa ProVeg i Plant Based News. Przyciągnęła uwagę milionów ludzi na całym świecie i pokazała, jak łatwo przejść z mleka odzwierzęcego na alternatywy oparte na roślinach. Rynek mleka roślinnego rośnie. Ostatnio The Guardian określił mleko roślinne jako “białe złoto” w raporcie na temat niepohamowanego wzrostu liczby mlek alternatywnych. Mleko roślinne jest najlepiej sprzedającym się produktem w całym sektorze alternatywnych produktów roślinnych, oferuje liczne korzyści zdrowotne i ma znacznie mniejszy ślad ekologiczny niż mleko krowie. Niemniej jednak w niektórych krajach produkcja mleka roślinnego znajduje się w niekorzystnej sytuacji politycznej ze względu na nieuczciwą politykę podatkową i przepisy odnośnie nazewnictwa tych produktów.


Mleko roślinne, znane również jako napój roślinny, jest zazwyczaj ekstraktem z roślin strączkowych, zbóż, orzechów i/lub nasion, rozcieńczonym w wodzie. Jest one bardzo podobne do mleka odzwierzęcego pod względem struktury, wyglądu i zastosowania. W zależności od surowców i fortyfikacji różni się składem odżywczym i smakiem, ale żaden z rodzajów nie zawiera laktozy ani cholesterolu. Popularność mleka roślinnego wzrosła w ciągu ostatniej dekady. Ale takie napoje są spożywane od wieków w różnych kulturach. Na przykład w Hiszpanii popularnym napojem narodowym jest mleko z cibory jadalnej (tigernut), znane również jako horchata de chufa. W Korei ludzie piją sikhye, tradycyjny napój z gotowanego ryżu, ekstraktu słodowego i cukru. Bushera to tradycyjny napój ugandyjski wytwarzany ze sfermentowanego sorgo lub prosa i wody. W Chinach mleko sojowe ma długą historię, a jego użycie po raz pierwszy odnotowano około 2000 lat temu. 



Biorąc pod uwagę fakt, że 75% dorosłej populacji świata nie toleruje laktozy, nie dziwi, że mleko roślinne jest najlepiej sprzedającym się produktem w całym sektorze alternatyw roślinnych. Ale nie chodzi tu tylko o nietolerancję laktozy - ludzie wybierają mleko roślinne zamiast mleka odzwierzęcego z różnych powodów.


Innym ważnym aspektem jest zużycie wody. Woda jest zasobem deficytowym i nadal 785 milionów ludzi nie ma dostępu do podstawowych usług w zakresie wody pitnej. Ilość wody, którą pijemy lub używamy do gotowania, prania lub higieny osobistej, to tylko niewielki wkład w nasze ogólne zużycie. Zamiast tego żywność, którą spożywamy, decyduje o tym, ile wody zużywamy: sektor rolniczy zużywa 70% wody słodkiej dostępnej na całym świecie, podczas gdy produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego stanowi prawie jedną trzecią tej wody. W rzeczywistości, ślad wodny każdego produktu pochodzenia zwierzęcego jest większy niż ślad wodny produktów pochodzenia roślinnego o równej wartości odżywczej.




Zamiana mleka krowiego na roślinne jest banalnie prosta - w większości przypadków nie wymaga niczego więcej niż posiadania dowolnego napoju roślinnego w kuchni. Nie musisz stosować innych ilości, ani dodawać specjalnych składników - podczas gotowania napoje roślinne zachowują się praktycznie tak samo jak mleko krowie.

Po kliknięciu w link https://proveg.com/pl/dzienmlekaroslinnego/ znajdziecie okienko do pobrania ciekawego ebooka stworzonego przez ProVeg. Znajdziecie w nim wiele ciekawostek o mleku roślinnym. Znajdziesz informacje i aspektach środowiskowych produkcji mleka, wpływu na zdrowie człowieka, rodzajach mlek roślinnych, metodach produkcji i skłaach. W ebooku znajdziecie też roślinne przepisy!


Lubisz mleko roślinne? Masz ulubione? Gdybym miała wybrać jedno- byłoby to owsiane. 


Polecam śledzić działania ProVeg, robią dużo dobrego dla diety roślinnej!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger