Tofurnik z makiem- wegański, bezglutenowy

Świąteczne ciasta to najczęściej makowiec, sernik i piernik. U mnie obowiązkowo będzie makowiec, ale zrobię pewnie jeszcze to ciasto. Bardzo lubię tofurniki. Możesz użyć silkem tofu jeśli chcesz, żeby ciasto było bardzo gładkie i kremowe. 

Nie przepadam za nazywaniem tofurników, sernikiem, bo może rozczarować smakiem osoby, które nastawią się na znajomy smak sernika. Nie znaczy to jednak, że nie jest smaczny. Jest pyszny! Ale smakuje inaczej niż klasyczny sernik. Samo tofu nie ma smaku, dlatego warto wzbogacić je ulubionym dodatkiem, dobrym jakościowo ekstraktem waniliowym lub innym ekstraktem. Do tofurnika konieczny jest dodatek soku z cytryny, a nawet odrobimy otartej skórki z cytryny. Smak bardzo na tym zyska. 





Przepis na sernik (foremka 22 cm) 

Podstawa- składniki:
200 g płatków owsianych/ mąki owsianej
150 g wiórków kokosowych/ mąki kokosowej
1 średni banany (około 80 g) 
50 ml oleju roślinnego

Makowa warstwa- składniki:
120 g maku
3 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie- 2 łyżki rodzynek 

Masa sernikowa- składniki:
600 g tofu naturalnego 
2/3 szklanki mleka roślinnego 
2/3 szklanki ksylitolu 
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Przygotowanie:
Mak na masę makową namocz dzień wcześniej na kilka godzin, następnie zostaw na noc na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody. 

Płatki owsiane zmiel na mąkę, jeśli nie masz mąki kokosowej, zmiel wiórki na mąkę. Wymieszaj je ze zblendowanym bananem i olejem. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo formować się w dłoniach. Rozłóż ciasto na blaszce, możesz pokryć spód, albo rozłożyć je także na boki foremki. 

Namoczony i odsączony mak zblenduj z resztą składników na masę. Następnie, rozłóż ją równomiernie na spodzie. 

Tofu odsącz z wody, pokrusz je i przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskanie gładkiej masy. Możesz dosłodzić więcej  jeśli chcesz. Przełóż masę z tofu do foremki i piecz przez 50 minut z temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do przestudzenia.  






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger