Wegańskie kruche ciasteczka


Zrobiłam je w wersji cytrynowej, ale możesz zrobić klasyczne bez dodatku cytryny. Kruche ciastka to klasyk, na który czasem mam ochotę. Jest coraz więcej maseł roślinnych w lepszym składem, ale możesz użyć do nich margaryny jeśli wolisz. 


Składniki:

2 szklanki mąki, 320 g (użyłam jasnej orkiszowej, ale może być pszenna)
170 g masła roślinnego 
½ szklanki cukru pudru 
1 łyżka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli 

Lukier
3 łyżki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny


Przygotowanie 

Masło roślinne ma być schłodzone, pokrój je na małe kawałki i zagniataj z mąką, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Zagniataj ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, ciasto ma mieć jednolitą formę. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miseczki i odłóż do lodówki na minimum godzinę. 

Schłodzone ciasto krótko zagniataj i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 6 mm. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty foremką i układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z takiej ilości wyszła mi jedna blacha ciastek. 



Piecz około 12-14 minut w temperaturze 180°C. 

Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do kilku tygodni. 

Możesz udekorować je lukrem, ja posypałam je dodatkowo o suszonymi kwiatami bławatka i skórką z cytryny.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger