Domowe guacamole
Cześć!
Dziś kolejna zdrowa przekąska, którą robię bardzo często. Sprawdza się jako dip do warzyw, albo pasta do pieczywa czy tortilli. Przygotowanie zajmuje chwilę, domowe guacamole jest pyszne i zdrowe. Zwykle mam w domu zapas awokado i do jedzenia wybieram te najbardziej miękkie. Jeśli chcecie, żeby szybciej zmiękło zawińcie je w gazetę.
Składniki:
dojrzałe awokado
mały pomidor
suszony pomidor
mały ząbek czosnku
pół małej czerwonej cebuli
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
sól, pieprz
Awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy drobno pokrojonego pomidora, czosnek i cebulę. Doprawiamy, mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie jest już gotowe go jedzenia. Ja je uwielbiam:)
Polecam!
Często jecie awokado? Do czego najczęściej je dodajecie?
Miłego dnia!
Dziś kolejna zdrowa przekąska, którą robię bardzo często. Sprawdza się jako dip do warzyw, albo pasta do pieczywa czy tortilli. Przygotowanie zajmuje chwilę, domowe guacamole jest pyszne i zdrowe. Zwykle mam w domu zapas awokado i do jedzenia wybieram te najbardziej miękkie. Jeśli chcecie, żeby szybciej zmiękło zawińcie je w gazetę.
Składniki:
dojrzałe awokado
mały pomidor
suszony pomidor
mały ząbek czosnku
pół małej czerwonej cebuli
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
sól, pieprz
Awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy drobno pokrojonego pomidora, czosnek i cebulę. Doprawiamy, mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie jest już gotowe go jedzenia. Ja je uwielbiam:)
Polecam!
Często jecie awokado? Do czego najczęściej je dodajecie?
Miłego dnia!
Fajny przepis, dopiero zaczynam się zdrowiej odżywiać i na pewno go wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie dodawałam (nawet o tym nie pomyślałam...) pomidora do awokado, ale za to natka pietruszki mi do niego świetnie pasowała :)
OdpowiedzUsuńNie cierpię avocado ! Zawsze jak jest w sushi to je wyciągam ;D hehe
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie! Ja lubię awokado na kanapce z pomidorkiem, lub jako dodatek do sałatek, tortilli, koktajlów... :)
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmoże skorzystam z przepisu tylko że pominę pomidory :))
OdpowiedzUsuńAvocado? Codziennie! Do wszystkiego! <3
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo:)
Usuńkiedyś nie przepadałam za avocado, ale odkąd je jadam to nawet polubliłam:)
OdpowiedzUsuńWszystko super oprócz suszonego pomidora ale myślę ze obiło by się bez niego :)
OdpowiedzUsuńAvocado jem bardzo rzadko, głównie ze względu na to, że jest dla mnie za tłuste, lecz jeżeli już jem, to tylko jako prowizoryczny dość (ale zawsze!) hummus <3
OdpowiedzUsuńTo Twoje guacamole wygląda naprawdę smakowicie. :)
Nie przepadam za takimi daniami :P
OdpowiedzUsuńnienawidzę avocado :D bardzo zazdroszczę osobom, którym smakuje, w końcu jest b. zdrowe. czy w takim guacamole mocno czuć smak awokado? może jednak jest zjadliwe nawet dla tych, co za nim nie przepadają? pzdr
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może się przekonasz:) Może zacznij dodawać drobno pokrojone awokado do sałatek, skoro samo Ci nie smakuje. Pozdrawiam:)
Usuńwygląda pysznie :) ja ostatnio często robię sobie shake z avocado i pietruszką :)
OdpowiedzUsuńPycha!!
UsuńOstatnio robiłam guacamole , ale bez czosnku i suszonego pomidora :)
OdpowiedzUsuńMożna dodawać to co się lubi:)
UsuńUwielbiam i bardzo mily przepisik
OdpowiedzUsuńJuż kilka osób pisało mi o guacamole z Biedronki, ale jeszcze go nie znalazłam. Domowe jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :) Będę musiała spróbować zwłaszcza, że przepis całkiem prosty :)
OdpowiedzUsuńinspiracjekasi.blogspot.com
Uwielbiam Avokado. Niestety nie jem zbyt często gdyż jest dość tłuste.
OdpowiedzUsuńNa raz jem zazwyczaj połowę awokado, czasem całe jeśli jest niewielkie. Ograniczam wtedy inne tłuszcze, mi to służy:)
UsuńSpróbowałam zrobić to wczoraj, tylko że bez suszonego pomidora i cebuli, za to z zieloną oliwką. To był błąd XD Następnym razem, kiedy będę miała awokado, zrobię bez oliwki i z cebulą, może będzie bardziej jadalne ^^;
OdpowiedzUsuńZ cebulą jest bardzo dobre:) Z oliwkami też kiedyś robiłam, na pewno znajdziesz swój smak:)
Usuń