Bomby z ciecierzycy- zdrowa przekąska

Cześć!

Kolejny pomysł na dobrą przekąskę, tym razem z książki "Rzucam cukier", o której więcej pisałam TUTAJ. Sporo jest w niej przepisów na proste, wytrawne przekąski. Najbardziej lubię bomby z ciecierzycy. Są chrupiące i aromatyczne, do tego łatwo je przygotować:)



Używam zawsze gotowanej ciecierzycy, moczę ją na noc, następnie odcedzam i gotuję w świeżej wodzie. Do przygotowania bomb z ciecierzycy potrzebna jest:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżka przyprawy garam masala.

Przygotowujemy ją według instrukcji autorki:



Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu ciecierzyca jest chrupiąca i smaczna. Lubię przyprawy garam masala, jeśli nie możecie znaleźć gotowej mieszanki możecie przygotować ją samodzielnie. 
W jej skład najczęściej wchodzą zmielone przyprawy: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, w mniejszych ilościach- liść laurowy, cynamon, goździki, chili oraz gałka muszkatołowa. 
Ciecierzyca jest bogata w białko, najczęściej robię z niej hummus, ale w tej postaci też bardzo mi smakuje. Jest zdrowsza niż solone orzeszki, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. 




Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. te chrupiace cieciorki to bardzo popularna przekaska w Indiach :) Mozna kupic gotowe, sa tez skladnikiem mieszanki typu bombay mix (z makaronikiem z maki besan czyli z mielonej cieciorki smazonej w glebokim oleju). Uzalezniajace!
    POdobne chrupaki przygotowuje sie w Indiach rowniez z zielonego groszku

    OdpowiedzUsuń
  2. Często przygotowuję ciecierzycę w ten sposób. Do chrupania przy filmie jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciecierzycę, głównie jako składnik do sałatek, takiej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, uwielbiam takie chrupki z ciecierzycy. Koniecznie jutro powędrują na stół! A przyprawy można dobrać dowolne, ja bardzo lubię z chilli i curry :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger