Polub buraka:)

Cześć!

Nigdy nie trzeba było mnie to nich namawiać, od dziecka lubiłam barszcz czerwony mojej babci i ćwikłę. Z czasem odkryłam wiele innych potraw, przekąsek i deserów z burakiem w roli głównej. 
To jedno z najzdrowszych warzyw, zawiera wiele witamin z grupy B i C, a także minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Buraki są także źródłem kwasu foliowego. Są niskokaloryczne w 100 gramach zawierają jedynie 38 kcal.




Buraki polecane są osobom osłabionym, które mają problemu z snem, ciągłym uczuciem zmęczenia, brakiem koncentracji i przygnębieniem. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego buraki przeciwdziałają tym dolegliwościom. Z udziałem kwasu foliowego powstają neurotransmitery- serotonina i noradrenalina, stymulujące między innymi lepszy nastrój.

Buraki wspomagają też leczenie białaczki i chorób układu krwionośnego. Pomagają uregulować poziom cholesterolu, dlatego są polecane chorym na nadciśnienie.
Barwnik betanina to silny przeciwutleniacz chroniący przed działaniem wolnych rodników. Dzięki niemu burak zwalcza komórki rakowe.
Działanie zasadotwórcze buraków pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.
Dodatkowo warzywo to wzmacnia odporność organizmu,  zwłaszcza na wirusy. A kiedy już dopadnie nas przeziębienie sok z buraka zadziała wykrztuśnie i pomoże w uporczywym kaszlu.

Najwięcej składników odżywczych zachowują buraki pieczone, albo gotowane w zupie. Ważne, żeby nie odlewać od nich wody po ugotowaniu. Najzdrowszą formą przyswajania buraków jest picie surowego, świeżo wyciskanego soku. Jeśli go nie lubicie, można dodać do niego jabłka, marchewki, lub inne owoce i warzywa.

Najczęściej robię krem z pieczonych buraków, carpaccio, burgery, sałatki albo ciasteczka z buraka. Dodaję je do szejków, hummusa, albo jem je solo:) Możliwości jest wiele, to kilka przepisów, które bardzo lubię i polecam:






Lubicie buraki? Jak najczęściej je przyrządzacie?

Pozdrawiam!

15 komentarzy:

  1. ja uwielbiam buraki zapiekane z ziemniakami cebulą :) mój tata dodaje boczek do tego ale nie przepadam za mięsem więc nie jem w tej kombinacji :P pysznie Twoje dania wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraki, zupy z burakami i sałatki z burakami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też kocham buraki we wszelkiej postaci:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam barszcz mojej mamy, a ostatnio polubiłam buraki w koktajlu z bananem i mrożonymi poziomkami/malinami/truskawkami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się jakoś nie mogę oswoić z burakami, taki burak ze mnie. Muszę jakoś je przemycić w koktajlu, skoro tyle w nich dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. też uwielbiam buraki :) w różnych kombinacjach zupowych, pieczone z innymi warzywami (właśnie zaraz będzie kolacja :) ), no i ćwikłę oczywiście

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie buraczane specjały to zdrowie i pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnio zakochałam się w buraku. Robię chipsy buraczanę, barszczyk, ćwikłę, piję sok z dodatkiem marchewki - zdecydowanie mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bardzo lubie starte drobno i podane jako surowke :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszyscy w rodzinie wiedzą, że jestem największym koneserem buraków na rodzinnych spotkaniach i na szczęście respektują to zostawiając mi zawsze porcję extra :D na pewno wypróbuję któryś z Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam buraki :) Albo do obiadu jako przystawka - albo robię soki mieszane z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię buraki. Najczęściej robię z nich surówkę na obiad albo barszczyk do picia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mówiąc szczerze, żadnego z zaproponowanych przepisów nie znam. Kisiel buraczany, gruszka z burakiem i piernik z burakiem brzmią ekstrawagancko.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger