Wegańska Panna Cotta

Cześć!

Klasyczna Panna cotta  przygotowywana  jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda kusząco, ale znacznie bardziej polecam ją w wersji wegańskiej. Jest równie pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Agar jest składnikiem żelujących, który zastępuje żelatynę  w diecie roślinnej. Kluczowa jest jego odpowiednia ilość, dzięki czemu panna cotta będzie miękka i elastyczna. 


Składniki (na 4 porcje)
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki ksylitolu 
2/3 łyżeczki agaru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 
Mleko kokosowe, ksylitol i agar doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia lekko studzimy i przelewamy do małych miseczek lub foremek silikonowych. Schładzamy w lodówce. Po około godzinie w lodówce jest gotowa do podania. 





Panna Cotta dobrze smakuje z owocami, najczęściej podaję ją z owocami leśnymi, albo musem z mango. Pełna dowolność w wyborze owoców, możecie szukać swoich ulubionych smaków. 

Próbowaliście już wegańskiej panna cotty? 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger