Wegańskie czekoladowe ciasto z gruszką

Cześć!

Dobrze mieć przepis na ekspresowe ciasto, które zawsze się udaje. Takie właśnie jest to, zrobienie go z odmierzeniem składników i wymieszaniem to około 10 minut, do tego 45 minut w piekarniku i ciasto jest gotowe.
Dobrze smakuje, jest wilgotne, nie za słodkie. Zazwyczaj pojadę je z cukrem pudrem, ale można zrobić też polewę czekoladową. 




Składniki:
180 g mąki pszennej 
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
50 g ksylitolu/ cukru
125 ml oleju roślinnego
170 ml mleka roślinnego (rzepakowy/kokosowy)
3 gruszki

Mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do foremki, ja użyłam do tortownicy o średnicy 16 cm. 
Po wlaniu ciasta układam w nim gruszki, jeśli są bardzo twarde warto obrać je ze skórki. 

Piekę ciasto w piekarniki rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut, do momentu, kiedy będzie suche w środku. 

Po wyciągnięciu ciasta i przestygnięciu górę posypuję cukrem pudrem. 








Macie swoje ulubione szybkie sprawdzone ciasta? 
Dajcie znać jeśli wypróbujecie ten przepis:) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger