Makaron z cukinii i kremowy sos czosnkowy z tofu

Cześć!

Warzywny makaron, szczególnie z cukinii i marchewki, to mój ulubiony posiłek na upalne dni. Gotowy w 5 minut, lekki, sycący, w większości surowy. Sos najczęściej robię na bazie pomidorów, w różnych kombinacjach. Ostatnio przypadkiem wyszedł tak dobry sos, super kremowy. Polecam spróbować:)






Cukinia jest zdrowa, niskokaloryczna i pełna wody :) Można jeść ją na surowo w sałatkach, ale najbardziej lubię ją w formie spaghetti. Najłatwiej zrobić makaron z warzyw za pomocą spiralnej krajalnicy, mandoliny spiralnej lub temperówki do warzyw. Można też pokroić cukinię w plastry, a następnie na małe niteczki. Efekt będzie podobny, chociaż spiralizer zrobi nam długi i równy makaron.
Takie spaghetti z cukinii zjadają nawet dzieci. I to ze smakiem.


Składniki na sos:
- kostka naturalnego tofu- użyłam silken, dzięki temu sos jest bardziej kremowy, ale może być też zwykle,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka płatków drożdżowych,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka oliwy,
- sól, pieprz do smaku. 


Blendujemy składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Taki sos śmiało można dodać do zwykłego makaronu, ale latem zdecydowanie polecam warzywny 🌿

Polecam spaghetti z cukinii, jest niskokaloryczne, zdrowe, świeże i surowe. Szkoda tylko, że nie jest gorące,ale można podkręcić je dobrym sosem.


Lubicie taki makaron? 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger