Zimowy jabłkowy chutney


Polskie jabłka to nasz symbol, jesteśmy czwartym największym producentem jabłek 
w Unii Europejskiej. Przed nami są Hiszpania, Włochy i Francja. Warto wspierać lokalnych 
rolników, kupować lokalnie warzywa i owoce. 

Ile warzyw i owoców jesz każdego dnia? 400 g - tyle powinniśmy spożywać codziennie. Jak myślisz czy udaje ci to bez względu na porę roku? CuTE (Cultivating taste od Europe) to program UE promujący zdrowe nawyki i mający zwiększyć spożycie owoców i warzyw pochodzących w Europy. ⠀
Jedzcie warzywa i owoce, wspierajcie lokalne produkty. UE promuje uprawy na świeżym powietrzu i w szklarniach, w zależności od warunków klimatycznych. W Polsce mamy bardzo dobre warunki do uprawy miedzy innymi jabłek, które są naszym głównym towarem eksportowym. Kiedy to możliwe, warto wspierać lokalnych rolników. ⠀

Owoce i warzywa są źródłem witamin i materiałów, błonnika, flawonoidów, antyoksydantów i wiele innych dobrych dla nas składników. Warto jeść je codziennie. Kampania współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej.

Jeśli chodzi o jabłka to poza jedzeniem surowych, zimą często robię kompot. Pyszny, korzenny i naturalnie słodki od jabłek:) ⠀
Jaki jest Twój ulubiony sposób na jabłka?
Dziś podzielę się moim ulubionym przepisem na jabłkowy chutney. 

Chutney z cynamonem


  • 4 jabłka
  • 1 cebula
  • 150 g ksylitolu
  • 150 g octu winnego/jabłkowego
  • 2 laski cynamonu
  • goździki- kilka sztuk
  • kawałek imbiru
W garnku zagotowujemy ksylitol z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn trochę się zredukuje. Następnie dodajemy laski cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony  imbir. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w drobne piórka. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Gotowy chutney przekładamy do słoiczka.  

 Chutney to świetny dodatek do pieczonych warzyw. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger