Szybka wegańska tarta


Cały tydzień miałam ochotę na jakieś super ciasto. Teraz trzeba je zrobić w domu. Dobrze, że zawsze mam zapas mrożonych owoców, jagodowa tarta wyszła pysznie! Tak dobrze, że kilka dni później zrobiłam ją w wersji mango. 

Przepis jest prosty, a ciasta bez pieczenia zawsze się udają. Dajcie znać jeśli zrobicie tarte:) 





Składniki⠀
Na spód tarty:⠀
1 szklanka płatków owsianych ⠀
3/4 szklanki suszonych daktyli (namoczonych wcześniej) ⠀
1/2 szklanki migdałów⠀
2 łyżki kakao (opcjonalnie) ⠀
szczypta soli ⠀

Krem:⠀
gęsta część mleczka kokosowego z puszki ⠀
pół szklanki mrożonych jagód/3/4 szklanki pulpy z mango⠀
sok z 1 cytryny ⠀
4- 5 łyżek ksylitolu ⠀
1 łyżeczka agaru ⠀
1 łyżka mąki ziemniaczanej ⠀

Robiąc spód zacznij od zmielenia migdałów, następnie płatków owsianych.⠀
Daktyle odsącz z wody, w której się moczyły i zblenduj wszystko razem. Masa powinna być zbita, ale też ma się dobrze rozprowadzać w foremce. Jeśli za bardzo się klei możesz dodać trochę więcej płatków owsianych. Jeśli jest zbyt twarda, dodaj 2-3 łyżki wody. Kiedy rozłożysz równomiernie spód w foremce. wstaw go do lodówki. I zacznij robić krem. Moja foremka ma średnice 22 cm. ⠀

W garnku podgrzej mleczko kokosowe, dodaj jagody i resztę składników. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy masa zacznie się gotować, odczekaj około minutę i zdejmij garnek z palnika. Kiedy przestygnie wylej ją na spód tarty i wstaw do lodówki na minimum dwie godziny. ⠀


🌿🌿🌿⠀

Migdały w przepisie możecie zamienić na dowolne orzechy. Spód wyjdzie też z samych płatków owsianych i daktyli. Podobnie jak owoce, robiłam tą tartę z wieloma owocami i zawsze jest pyszna. Mango, jagoda, truskawka, jeżyna to moje ulubione. 









To jest pyszne, już mam zamówienie na tartę truskawkową w następnym tygodniu.  ⠀
Macie ulubione ciasto/deser? Najlepiej szybkie i nie skomplikowane:) ⠀


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger