Wegańskie biscotti

Zima to dobry czas, że upiec te ciasteczkaBiscotti to tradycyjne włoskie ciasteczka wypiekane dwukrotnie. Twarde i chrupiące. Idealne do kawy, a w moim wypadku ulubionej matchy. Można przygotować je z dowolnymi orzechami i bakaliami. Tradycyjnie pieczone są z dodatkiem migdałów. Włoskie biscotti można wykorzystać jako dodatek do deserów lub jeść je same. 



Składniki: (około 20 sztuk)

1 i 3/4 szklanki mąki jasnej orkiszowej/pszennej

1/3 szklanki oliwy

1/4 szklanki mleka roślinnego

3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

4 łyżki wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki erytrolu (innego słodzika)

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki orzechów- u mnie laskowe, ale mogą być włoskie/migdały/pistacje

opcjonalnie- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszaj siemię z wodą i odstaw na bok (na 5 minut). W większej misce wymieszaj oliwę, erytrol, mleko roślinne i ekstrakt waniliowy. Dodaj też siemię z wodą i dobrze wymieszaj.

Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj żeby nie powstały grudki. Wyrabiaj ciasto. W trakcie dorzuć orzechy.

Podziel ciasto na dwie równe części, uformuj z nich dwie „bagietki” o średnicy około 3 cm. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Wyjmuj i kiedy trochę przestygną pokrój je na plastry o szerokości około 1 cm. Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz je przez około 10-12 minut, do momentu kiedy wyschną.

Kiedy ostygną można jeść:) Można przechowywać je do 7 dni.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀



Pycha! W sam raz do matchy 🍵 lub kawy jeśli wolisz. Kto lubi biscotti?

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger