Karmelizowane brzoskwinie z waniliowym serkiem z tofu i prażonymi orzechami

Prosty przepis na deser, który możesz przygotować w kilka minut. Bardzo lubię ciepłe, karmelizowane owoce, szczególnie kiedy robi się chłodno. Karmelizowane śliwki i brzoskwinie to teraz jeden z ulubionych dodatków do porannej owsianki 🤍

Twarożek z tofu można przygotować na słono lub na słodko, bardzo lubię taki roślinne serki i zawsze mam tofu w lodówce. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, wybierz miękkie silkem tofu. 

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Karmelizowane brzoskwinie z waniliowym serkiem z tofu i prażonymi orzechami
Składniki:
2 brzoskwinie
1 łyżeczka oleju kokosowego/ innego bezwolnego oleju
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3 łyżki prażonych orzechów laskowych do podania



⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Naturalne tofu zblenduj z kilkoma łyżkami mleka lub jogurtu roślinnego. Dodaj ekstrakt waniliowy i posłódź do smaku.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Brzoskwinie umyj, usuń pestkę i pokrój w cząstki. Na patelni rozgrzej olej, wlej syrop i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Dodaj sok z cytryny i pokrojone brzoskwinie. Wymieszaj, aby owoce pokryły się tłuszczem i syropem. Brzoskwinie mają lekko zmięknąć, ale nie rozgotować się.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ciepłe brzoskwinie rozłóż na ładnych talerzykach. Dodaj serek z tofu i posyp prażonymi orzechami laskowymi.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Smacznego!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lubicie takie desery? Czy wolicie coś z czekolad
ą?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger