Wegańska tarta z pomidorami

W sezonie na pomidory można poszaleć, lubię sałatki z pomidorów, gazpacho, sosy pomidorowe, ale ta tarta też jest wysoko na liście. Dzięki dodaniu oliwek do ciasta, smak jest znacznie lepszy:)





Składniki:
150 g mąki
75 g schłodzonego oleju kokosowego
15 oliwek
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek zimnej wody

Nadzienie
500 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
pieprz do smaku
kilka listków bazylii

Przygotowanie
Mąkę połącz z olejem, solą i wodą. Zagniataj ciasto i dodaj pokrojone drobno oliwki. Uformuj z niego kulę i włóż na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż pomidorki koktajlowe, kiedy zmiękną dodaj sos sojowy i syrop klonowy. Dopraw do smaku i odstaw do przestygnięcia.
Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie twarde. Ugniataj je rękoma do póki nie stanie się plastyczne. Następnie rozwałkuj je, żeby powstał okrąg. Na środku rozłóż rabarbar, następnie brzegi zawiń na górę.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 min.



                                                                    Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger