Co zrobić, żeby owsianka syciła na dłużej?

Co zrobić, żeby owsianka syciła na dłużej? 

Wiele osób o to pyta. często owsianka kojarzy się w zupą mleczną, czymś mało smacznym. Nie mieści mi się to w głowie, bo dla mnie to super śniadanie. Owsiankę można robić na słodko, wytrawnie, ale najważniejsze żeby jeść ją z przyjemnością. Trzeba ją lubić, a jeśli nie pasuje ci jej smak, odpuść sobie. Nic na siłę, jedząc mało satysfakcjonujące posiłki, nie jemy za wiele, potem nasze myśli krążą wokół jedzenia. Jedzenie jej nie jest wyznacznikiem zdrowego stylu życia. Jest wiele innych zdrowych posiłków, które możesz jeść:) 


Jeśli ją lubisz, ale nie syci cię na długo, możesz przyjrzeć się swojej owsiance i wprowadzić małe zmiany. 

1. Wybierz płatki górskie, im są mniej rozdrobnione, tym jest dłużej trawione i sycą na dłużej.

2. Zdrowe tłuszcze- tahini, masło orzechowe, masło migdałowe, orzechy włoskie, albo miks ulubionych. 

3. Źródło białka- przygotuj owsiankę z mlekiem sojowym, możesz też dodać kilka łyżek jogurtu sojowego lub porcje odżywki białkowej.

4. Dodaj świeże lub mrożone owoce, unikaj suszonych w większych ilościach. Suszone owoce nie są złe, ale zawierają bardzo dużo cukru, lepiej jeść je z umiarem. Lepsze będą świeże owoce. 

5.Ilość! Mała porcja 2 łyżki i pół jabłka nie jest odpowiednią porcją, a często spotykam takie przepisy. Po takiej porcji po godzinie będziecie musieli coś zjeść. 



Co nam smakuje, a co nie, do bardzo indywidualne odczucie. Podobnie jak odczucie nasycenia. Owsianka to zdrowy posiłek, do tego pyszne  i odżywcze śniadanie. Jeśli szukasz pomysłu na owsiankę, polecam spróbować ekspresowego przepisu z dodatkiem chia. Albo bardziej deserowej opcji z orzechami laskowymi.

Lubicie  owsiankę? 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger