Wakame- pyszna sałatka z glonów!

Cześć!

Po świątecznych przysmakach czas przerzucić się na coś lżejszego:) Sałatkę wakame pierwszy raz jadłam jako przystawkę przed sushi, musiałam nauczyć się ją przygotowywać:)
Świetnie smakuje, efektownie wygląda i do tego kosztuje całkiem niewiele.

Algi to najstarsze i najprostsze organizmy na świecie. Te morskie warzywa gromadzą w sobie wiele minerałów, które są obecne w wodzie- cynk, magnez, fosfor, jod, miedź, potas, wapń, mangan, żelazo. Wszystkie te składniki występują w formie łatwo przyswajalnej przez człowieka. 




Wakame, arame czy hijiki zawierają w formie suszonej 10 razy więcej wapnia niż mleko. Nawet 65% masy alg to aminokwasy egzogenne, czyli białka, których organizm nie może sam wytworzyć. Mogą być one dobrym i zdrowym uzupełnieniem diety.
Algi są też bogatym źródłem karotenoidów- witamin z grupy A, a także C i E, które chronią przed wolnymi rodnikami.  

Przygotowanie jest bardzo proste, algi można kupić w sklepach typu kuchnie świata, albo w sklepach internetowych. 




Wakame kupujemy w formie suszonej, po namoczeniu w ciepłej wodzie algi pęcznieją i zwiększają swoja objętość. Po odcedzeniu przygotowujemy prosty sos.
Jednorazowo przygotowuję sałatkę z dwóch garści suchych alg.

Do zrobienia sosu potrzeba:
10 łyżek octu ryżowego
łyżka cukru
łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

Mieszamy i polewamy algi sosem. Posypujemy sezamem i gotowe:)


Pyszna sałatka, może być przystawką przed sushi, albo przekąska. Polecam:)


Miłego dnia!

17 komentarzy:

  1. Pierwszy raz słyszę o sałatce z glonów, ale chętnie jej spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedynie toleruję taką " sałatkę " jako przystawka do sushi ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy alg. Mają one jakiś określony smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają dość specyficzny smak, warto spróbować:)

      Usuń
  4. wydaje mi się, że to taka sałatka jak podają u mnie do sushi. Uwielbiam ją i zawsze zastanawiałam się jak ją robią, muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często podają ją do sushi, tak ją poznałam:)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawa jestem jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, nigdy nie jadam jeszcze sałatki z alg. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam, nie wygląda to źle :D

    OdpowiedzUsuń
  8. moze nie wyglada za specjalnie ale za to jakie zdrowe, nasłuchałam się o nich tyle dobrego, że chyba trzeba bedzie wyprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm uwielbiam wakame :) Zdaje się, że jest także jej inna odmiana - glony są cieńsze i mają kolor bardziej hm... fluorescencjny ;) ale osobiście wolę tą, którą pokazujesz :) Czasem mam tyko wątpliwości z jakiej wody pochodzą te glony i czym są nasiąknięte ;))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś próbowałam te fluo, ale wakame jest o wiele lepsze:)

      Usuń
  10. Nie dosyć, że to pyszne, to jeszcze zdrowe. Masz jakiś przepis na zupkę z glonami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś mam dobry przepis. Niedługo ugotuję i wrzucę przepis:)

      Usuń
  11. Chętnie bym wypróbowała taką sałatkę. Nigdy nie jadłam alg. Będę musiała się rozejrzeć za nimi po sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchniach świata na pewno znajdziesz:) Ceny są tam przystępne:)

      Usuń
  12. uwielbiam algi, są przepyszne, często kupuję sałatkę algowo-krabową :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger