Poranna herbata z imbirem i kurkumą

Cześć!

Głównym składnikiem mojej ulubionej ostatnio domowej herbaty jest imbir. To lekarstwo na wiele dolegliwości między innymi przeziębienia, grypę, zapalenia, problemy z trawieniem, mdłości, migreny i wiele innych. Warto się do niego przekonać, podobnie jak do kurkumy, jednej z najcenniejszych i najzdrowszych przypraw. Działa antybakteryjnie i antyrakowo, niestety ciągle jest używana w bardzo małych ilościach. 



Taką mieszankę staram się przygotowywać codziennie rano, jeśli mam na to czas. Idealnie nadaje się do wzięcia na wynos, muszę tylko zaopatrzyć się w kubek termiczny.
Składniki:

- 3 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plastry,
- łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
- 3 krople ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
- sok z cytryny,
- łyżeczka miodu/melasy,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 0,5 litra wody.



Wszystkie składniki z wyjątkiem miodu i soku z cytryny gotuję przez około 10 minut.
Po przestudzeniu dosładzam miodem, wyciskam sok z cytryny i piję ciepły napój. Działa rozgrzewająco i pobudzająco na organizm, wspomaga trawienie oraz oczyszczanie z toksyn. 
Najlepiej smakuje kilkanaście minut po przygotowaniu, kiedy smaki przypraw dobrze się zmieszają. Możecie zmienić proporcje, dodać więcej miodu, albo mniej imbiru, tak żeby smak Wam odpowiadał. Dla mnie takie proporcje są dobre, herbatka jest pyszna:) 
Cieszę się, że znalazłam sposób, żeby przemycać więcej kurkumy. Często dodaję do zup , owsianki czy szejków, ale tutaj mam sporą dawkę na raz:)

Do czego przemycacie kurkumę?

Pozdrawiam!

27 komentarzy:

  1. W jakim sklepie można ekstrakt z wanilii? Od jakiegoś czasu napotykam się na niego w przepisach, ale nie wiem, gdzie go kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam go ma Marks&Spencer, ale łatwo można zrobić go w domu, przygotuję przepis może uda mi się w tym tygodniu:)

      Usuń
    2. W Piotrze i Pawle i Almie też jest. Ale Ekocentryczka ma rację, domowy najlepszy:)

      Usuń
    3. Ostatnio też kupiłam, bo domowy musi swoje odstać, łatwo go zrobić więc nie ma sensu przepłacać:)

      Usuń
  2. nie wiem czy by mi to posmakowało ale działania zachęcają do skorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Herbatka ciekawa ale nie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ciekawa smaku, pomysł wydaje się fajny:) ja lubię zieloną herbatę z imbirem pić. Imbir świetnie rozgrzewa:) widzisz, tak się zastanawiam właśnie do czego by tą kurkumę przemycić...jako maseczka na twarz działa świetnie, ale spożywczo nie wiedziałam jak to 'ugryźć', dzięki za sugestie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurkume mozna dodawac prawie do wszystkiego [ tak jak wiekszosc przypraw ]. Do mies, sosu, zup, nawet mozna nia posypac salate, do kiszenia, do zapraw.

      Usuń
  5. Zdecydowanie nie moje smaki, w ramacn ascezy mogłabym taką mieszankę wypić :-)
    U mnie kurkuma występuje jedynie w maseczkacn, ale niespecjalnie lubię efekt żółtaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Teraz mnie zastanawia jak smakuje kurkuma... :). Do tej pory spotkałam się z kurkumą dodawaną do słoików i np. ogórków. Nigdy nie miałam tak bezpośredniej styczności z kurkumą. A jak smakuje taki napój ?

    OdpowiedzUsuń
  7. piłam już herbatę z kurkumą ale nigdy nie zrobiłam takiego połączenia, zaraz idę sobie zrobić coś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie próbowałam kurkumy, w domu mam 2 paczki a nie wiem jak ją spożywać :D imbir za to kocham :) jeśli kurkuma nie ma zbyt intensywnego smaku to chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orientujesz się czy taką herbatkę można pić w ciąży? Załóżmy że bez wanilii i pieprzu a z większą iloscią cytryny i miodu.Mogłaby stać się remedium na mdłości obniżoną odporność i infekcje

      Usuń
    2. Wydaje mi się, że tak. Spróbuj i obserwuj ciało, dla mnie to dobry sposób na poprawę odporności:)

      Usuń
    3. Kurkuma działa stymulująco również na macicę, więc raczej NIE
      Proponuję merytorycznie sprawdzać zanim udzieli się rad dot. Ziół i zdrowia, dobre chęci to za mało

      Usuń
  9. Chetnie wyprobuje herbatke , tylko co do miodu mam pewne watpliwosci czy pity codziennie nie spowoduje podniesienia poziomu cukru we krwi ? Pozdrawiam i gratuluje super fajnego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja przemycam cynamon albo do owsianki albo do jaglanki z jogurtem i bananem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Również staram się używać dużo kurkumy, ale do herbaty jeszcze nie próbowałam, muszę nadrobić. Nie wiem tylko czy będzie mi taka nieco mętna odpowiadała, a może dać kurkumę w filtrze? Muszę przetestować, dzięki za inspirację, serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi odpowiada,ale zawsze można przelać przez sitko jeśli wolisz:) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Jogurt naturalny+miód+kurkuma=pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  13. A moja kurkuma dziś przyszła. Tak spontanicznie wymyśliłem, że spróbuję chleb ze smalcem nią posypać, dodając odrobinę pieprzu. I poszło :) w sumie nawet nie poczułem jej smaku. Zrobię jednak dziś herbatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A moja kurkuma dziś przyszła. Tak spontanicznie wymyśliłem, że spróbuję chleb ze smalcem nią posypać, dodając odrobinę pieprzu. I poszło :) w sumie nawet nie poczułem jej smaku. Zrobię jednak dziś herbatkę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger