Domowy ekstrakt z wanilii

Cześć!

Często pytacie gdzie kupić ekstrakt z wanilii, który dodaję niektórych do przepisów. Można znaleźć go w niewielu sklepach, do tego jest drogi. Na szczęście łatwo można przygotować go w domu. To bardzo proste i zajmuje chwilę, na ekstrakt trzeba jednak trochę poczekać, ale warto:)



Składniki:
2 laski wanilii,
3/4 szklanki wódki,
zamykamy słoik lub butelka.

Laski wanilii przecinam na pół i wzdłuż, bez wydobywania ziarenek. Wkładam je do słoika, zalewam wódką. Odstawiam szczelnie zamknięty słoik w ciemnie, chłodne miejsce, byle nie do lodówki, ja trzymam go w szafce obok okna.  
Po około 2 miesiącach ekstrakt jest gotowy. Nabiera wtedy barwy i waniliowego aromatu. Można uzupełniać go na bieżąco dodając laski wanilii i dolewając wódki. 


Pozdrawiam! 

18 komentarzy:

  1. Do tej pory robiłam tylko domowy cukier waniliowy, ale teraz chyba zrobię też ekstrakt. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm lubię wanilię :) taki ekstrakt byłby super do mas :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że podałaś ten przepis, bo takie rzeczy wolę zdecydowanie robić sama niż kupować!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam kiedyś i zapomniałam. A że włożyłam laski po prostu do butelki od wódki, to się potem zastanawiałam, co ona taka brązowa. Dopiero jak się przyjrzałam, to mnie olśniło, co to jest ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. W niektórych przepisach spotkałam się w zaleceniem, żeby usunąć ziarenka. Nadają one goryczy i zmieniają smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie usuwam ich, bo nie czuję wyraźniej różnicy w smaku, ale można to zrobić.

      Usuń
  6. Naturalne alkoholowe maceraty to dobre rozwiązanie.trwałość właściwie nieograniczona.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda tak łatwo, że aż mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witajcie,
    zapraszam serdecznie do super sklepu z zabawkami www.czerwonymak.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! zawsze lepiej wykonać coś samemu niż kupować produkt, co do którego nigdy nie mamy pewności jak i z czego powstał. Na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla nielubiących alkoholowego posmaku jest alternatywa: gliceryna (są już w sprzedaży gliceryny roślinne). Gliceryna podobnie jak alkohol doskonale chłonie aromat wanilii.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger