Szarlotka- idealny koktajl na zimę

Cześć!

Do świąt zostało już niewiele czasu, a ja ciągle nie upiekłam pierniczków. Liczę, że w tym tygodniu się jeszcze uda:) Uwielbiam korzenne przyprawy i używam ich na wiele sposobów, np. w zimowych koktajlach. Ten polecam Was szczególnie, smakuje jak szarlotka i można pić go bez ograniczeń! 



Składniki: 
5 małych jabłek,
2 dojrzałe banany,
garść rodzynek,
pół łyżeczki cynamonu,
szklanka mleka migdałowego lub wody.

Wszystko miksujemy i gotowe:) Jabłek nie obieram ze skórki, tylko dokładnie je myję. Jeśli chcecie, żeby był bardziej sycący można dodać trochę płatków owsianych. Będzie Wam smakował, jeśli lubicie cynamon i szarlotkę. U mnie ostatnio jest bardzo często. Pisałam już jak zrobić domowe mleko migdałowe, to bardzo proste. Jeśli będzie za gęsty wystarczy dolać trochę wody czy mleka roślinnego. Polecam spróbować tego połączenia:) 

Zapraszam tez do udziału z Świątecznym Konkursie, zostało jeszcze kilka dni na zgłoszenia. 



Smacznego:)

Pozdrawiam,
Daria

17 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, akurat mam jabłka i banany, więc może wypróbuję ten koktajl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, chyba przetestuję w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jestem pewna czy ta wersja by mi zasmakowała, ale wygląda pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Można ewentualnie mleko migdałowe zastąpić migdałami w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie to samo, lepiej pomiń mleko migdałowe i dodaj wodę:)

      Usuń
  5. Uwielbiam szarlotkę, więc muszę wypróbować :)

    Zapraszam: www.zdrowonaturalnie.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam! ale pychotka :D jednak z wodą mi nie smakowało, wiec dodałam zwykłego mleka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) w zimne dni jeszcze podgrzewam na suchej patelni, no z odrobiną wody :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa jestem czy w tym wydaniu bardzo czuć wodę... Szukam czegoś, co zastąpi mi mleko krowie 2% , do kakao. Robiłam migdałowe (szklanka migdałów na 4 szklanki mleka) i czułam jedynie wodę, zabarwiana migdałami wodę. Było paskudne... Już wolę pić kawę zbożową niż takie mleko. Może powinnam mniej rozcieńczać ? Które mleko roślinne (domowe) jest najbardziej tłuste i/lub najbardziej słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, miało być na 4 szklanki wody* ;)

      Usuń
    2. Jeśli chcesz bardziej tłuste mleko dodaj mniej wody, użyj orzechów brazylijskich, włoskich, ewentualnie nasion konopi:) Żeby było bardziej słodkie trzeba dodać 2-3 świeże daktyle. Często je dodaję:)

      Usuń
    3. Super, następnym razem dodam mniej wody :) i pokombinuję jeszcze raz z orzechami bądź nasionami. Orzechów brazylijskich nie znoszę :P (wole nerkowce ). Dlaczego właściwie moczy się całą noc orzechy do mleka roślinnego ? Słyszałam, że to nie tylko chodzi o rozmiękczenie ich ale też zlikwidowanie jakiś substancji z orzechów ? Przecież orzechy to samo zdrowie, więc tym bardziej nie rozumiem :) Czy świeże daktyle są czymś konserwowane np siarką ... ?

      Usuń
    4. Konserwuje się daktyle w procesie suszenia, świeże nie mają dodatku siarki, ani innych substancji.
      Orzechy trzeba moczyć także przed jedzeniem, nie tylko przed robieniem mleka roślinnego. Tylko wtedy w pełni przyswajamy składniki odżywcze, więcej na ten temat przeczytasz tutaj:
      http://ekocentryczka.blogspot.com/2013/05/dlaczego-warto-moczyc-orzechy.html

      Usuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger