Roślinny twarożek ze słonecznika i tofu
Cześć!
Dieta roślinna otwiera na nowe smaki i rozwiązania. Tofu nie jest atrakcyjne w smaku, ale kiedy połączymy je z innymi produktami może być bardzo dobrym zamiennikiem nabiału. Wegański twarożek robię często, smakuje wszystkim gościom i od razu proszą o przepis. Jest bardzo prosty i warto go zrobić.
Składniki
100 g namoczonego na noc słonecznika
150 g tofu
średniej wielkości cebula
2 łyżki soku z cytryny
szczypiorek
sól, pieprz
Cebulę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym.
Namoczony słonecznik odcedzić i zblendować razem z tofu do momentu uzyskania gładkiego kremu. Mieszamy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ważny jest sok z cytryny, który zakwasza i nadaje twarożkowy smak.
Po zrobieniu wkładamy go na 1-2 godziny do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy dobrze się zakwasi.
Polecam spróbować, jest bardzo dobry i prosty do zrobienia. Dobrze smakuje z pieczywem albo słupkami warzyw.
Pozdrawiam,
Daria
Dieta roślinna otwiera na nowe smaki i rozwiązania. Tofu nie jest atrakcyjne w smaku, ale kiedy połączymy je z innymi produktami może być bardzo dobrym zamiennikiem nabiału. Wegański twarożek robię często, smakuje wszystkim gościom i od razu proszą o przepis. Jest bardzo prosty i warto go zrobić.
Składniki
100 g namoczonego na noc słonecznika
150 g tofu
średniej wielkości cebula
2 łyżki soku z cytryny
szczypiorek
sól, pieprz
Cebulę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym.
Namoczony słonecznik odcedzić i zblendować razem z tofu do momentu uzyskania gładkiego kremu. Mieszamy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ważny jest sok z cytryny, który zakwasza i nadaje twarożkowy smak.
Po zrobieniu wkładamy go na 1-2 godziny do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy dobrze się zakwasi.
Polecam spróbować, jest bardzo dobry i prosty do zrobienia. Dobrze smakuje z pieczywem albo słupkami warzyw.
Pozdrawiam,
Daria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz