Roślinny twarożek ze słonecznika i tofu

Cześć!

Dieta roślinna otwiera na nowe smaki i rozwiązania. Tofu nie jest atrakcyjne w smaku, ale kiedy połączymy je z innymi produktami może być bardzo dobrym zamiennikiem nabiału. Wegański twarożek robię często, smakuje wszystkim gościom i od razu proszą o przepis. Jest bardzo prosty i warto go zrobić. 



Składniki
100 g namoczonego na noc słonecznika
150 g tofu
średniej wielkości cebula
2 łyżki soku z cytryny
szczypiorek
sól, pieprz

Cebulę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym. 
Namoczony słonecznik odcedzić i zblendować razem z tofu do momentu uzyskania gładkiego kremu. Mieszamy go z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Ważny jest sok z cytryny, który zakwasza i nadaje twarożkowy smak.  



Po zrobieniu wkładamy go na 1-2 godziny do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy dobrze się zakwasi. 

Polecam spróbować, jest bardzo dobry i prosty do zrobienia. Dobrze smakuje z pieczywem albo słupkami warzyw. 


Pozdrawiam,
Daria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger