TWISTER SEVERIN- ulubiony sprzęt kuchenny

Cześć!

Mam w kuchni kilka niezbędnych sprzętów kuchennych, do których kilka miesięcy temu dołączył Mr. Twister marki Severin. Do tej pory surowy makaron robiłam przy pomocy obieraczek, ten z krajalnicy jest ładniejszy i długi, a urządzenie ma kilka dodatkowych opcji. Zwykła marchewka czy cukinia w jednej chwili staje się ciekawym daniem. Dla mnie to urządzenie, które ułatwia zdrowe odżywianie, daje więcej możliwości i jest dobrą inwestycją. 





Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze. Wrzucamy warzywa do otworu i delikatnie dociskamy w kierunku spiralnej tarki. Działa ekspresowo, w niecałą minutę makaron jest gotowy. Warzywa przybierają formę makaronu, za to ich smak nie przypomina klasycznego spaghetti.  W innej formie warzywa często smakują lepiej i dają więcej możliwości. Najczęściej przygotowuję makaron z cukinii, marchewki, ziemniaka czy batata. Cukinię i marchewkę można jeść na surowo, ziemniaki i bataty wymagają ugotowania najlepiej na parze, albo upieczenia czy uduszenia na patelni z ziołami. 

Krajalnica jest dobrym pomysłem dla osób, które szukają możliwości jedzenia większej ilości warzyw. Makaron z warzyw nie zawiera glutenu, jest lekkostrawny i ma niewiele kalorii. To także dobry sposób na przemycenie większej ilości warzyw dla dzieci. 






Poza nakładką do robienia makaronu moja krajalnica ma kilka innych- do plasterków (dobrych do przygotowania chipsów warzywnych) i spirali np. z ziemniaków. 
Można też zrobić maraton różnej grubości- cienkie capellini, spaghetti, tegliatelle, fusilli czy szerokie pappardelle. 

Nie jest to niezbędny gadżet kuchenny, ale od kiedy go mam robię warzywny makaron 1-2 razy w tygodniu. Bardzo go lubię. Zabieram na warsztaty i zawsze budzi zainteresowanie. Latem to obok blendera mój ulubiony sprzęt kuchenny. Myślę, że jesienią też będę robić makaron z różnych warzyw korzeniowych. W planach mam pasternak, buraki, rzepę i rzodkiew.






Mam bardzo łatwy przepis na sos do makaronu zrobionego z surowych warzyw. Przygotowuję naprzemiennie kilka sprawdzonych sosów, teraz wykorzystując sezon na pomidory, proponuję prosty sos pomidorowy. 

Składniki:
duży pomidor malinowy
połowa średniego awokado
kawałek cebuli (do smaku)
garść świeżej bazylii
łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól, pieprz

Wszystkie składniki blendujemy do momentu uzyskania gładkiego sosu. 
Podajemy go z makaronem, można dorzucić też ulubione dodatki- pomidorki, oliwki, kiełki, świeże zioła. 

Surowy makaron najlepiej zjeść krótko po przyrządzeniu, zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Taki posiłek wbrew pozorom jest bardzo sycący. Dla zwiększenia kaloryczności można dodać łyżkę oliwy, albo prażone pestki słonecznika lub dyni. 



Bardzo lubię krajalnicę i jeśli macie na nią miejsce w kuchni warto. Przyda się nie tylko na diecie. Warzywny makaron warto przygotowywać sobie 1-2 raz w tygodniu. Dzięki temu zwiększymy ilość świeżych warzyw i dostarczymy sobie więcej cennych składników pokarmowych. Kilka modeli krajalnic możecie znaleźć na stronie producenta

Przekonuje Was takie rozwiązanie? Lubicie warzywny makaron?

Pozdrawiam,
Daria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger