Kokosowy jagielnik z daktylowym karmelem

Cześć!

Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna. Można zrobić z niej bardzo wiele potraw i deserów. Jagielniki są coraz bardziej popularne, a wyglądem przypominają serniki. Kasza jest tania i łatwo dostępna, warto spróbować zrobić z niej pyszne ciasto, albo kremowy budyń z sezonowymi owocami. 



Składniki (moja tortownica ma 25 cm)

Spód ciasta
100 g suszonych daktyli bez pestki (namoczonych na około 2-3 godziny w letniej wodzie)
100 g orzechów (dodałam włoskie, ale mogą być też inne)
100 g słonecznika
łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Składniki suche mielimy w blenderze na drobniejsze kawałki, następnie dodajemy daktyle i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być zbita, ale plastyczna, żeby łatwo rozłożyć ją na dnie formy do pieczenia. Kiedy spód jest gotowy, wkładamy formę do lodówki i przechodzimy do robienia masy. 

Masa z kaszy jaglanej
300 g suchej kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego
400 ml wody
3 łyżeczki słodzika (dodałam ksylitol)

Płuczemy kaszą jaglaną i gotujemy z wodą, mleczkiem kokosowym i słodzikiem na wolnym ogniu do momentu kiedy kasza wchłonie wodę. Kiedy masa trochę ostygnie, ale będzie jeszcze ciepła, blendujemy ją na gładką masę i przekładamy do formy. Nie zostawiamy masy do całkowitego ostygnięcia, bo mocno zgęstnieje i będzie ciężko ją przełożyć do foremki. 

Karmel
100 g suszonych daktyli bez pestek
2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta soli

Daktyle namaczamy w letniej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę z olejem kokosowym i szczyptą soli. Wylewamy karmel na ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej smakuje kolejnego dnia. 




Smacznego!

Pozdrawiam,
Daria

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger