Gnocchi! wersja wegańska z zielonym pesto



Nie trzeba poświęcać wiele czasu, żeby zjeść taki piękny obiad. Gnocchi z pesto z czosnku niedźwiedziego to całkiem szybka opcja. I bardzo dobra! ⠀



Do zrobienia gnocchi potrzebujecie tyko ziemniaków i mąki. ⠀
1,2 kg ziemniaków ⠀
szklanka mąki pszennej ⠀
1 łyżeczka soli ⠀
odrobina wody ⠀
duża szczypta pieprzu ⠀

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Kiedy będą miękkie i trochę przestygną, obierz je ze skórki i rozgnieć na puree. Dodaj sól, pieprz i zacznij mieszać powoli dodając mąkę. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Jeśli potrzeba możność dodać 1-2 łyżki wody. ⠀
Z ciasta roluj walki o średnicy około 1 cm, odcinaj małe kluseczki,⠀
Możesz dociskać je widelcem. Gotuj w osolonej wodzie około 5 minut, będą wypływać na powierzchnię. ⠀

Pesto: ⠀
wiązka czosnku niedźwiedziego ⠀
1/3 szklanki oliwy/ ja dodałam olej lniany ⠀
2-3 łyżki zmielonych orzechów/ słonecznika ⠀
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie) ⠀
sól, pieprz ⠀

Orzechy/ słonecznik można podprażyć na suchej patelni, do momentu kiedy się lekko zarumienią. Blendujemy składniki i gotowe. Czosnek jest dość ostry, można dodać trochę szpinaku dla złagodzenia smaku. ⠀

Kto spróbuje?

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger