Kiszone tofu



Tofu to dobre źródło białka na diecie roślinnej. Wystarczy je odpowiednio doprawić, żeby nabrało smaku i aromatu. Kiszone tofu robię regularnie. Sprawdza się do sałatek, a te teraz są u mnie często, bo regularnie uzupełniam w lodówce zapas wiosennej zieleniny 🌿 ⠀



 
Jak je zrobić? ⠀
Składniki:⠀
1 kostka naturalnego tofu ⠀
1 łyżeczka soli⠀
3 ząbki czosnku ⠀
pół szklanki wody z kiszonych ogórków/ kapusty ⠀
zioła- u mnie trochę suszonego oregano ⠀
letnia woda ⠀
Przygotowanie:⠀
Tofu kroimy w kostkę, kształt może być dowolny, jeśli chcecie je na kanapkę mogą być plastry. Wrzucam tofu do słoika, dodaję czosnek i zioła, wodę z kiszonych ogórków. Sól rozpuszczam w cieplej wodzie i dopełniam słoik. Zakręcam i odstawiam na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można jeść, a po otwarciu przechowywać w lodówce. ⠀
To bardzo podstawowy przepis, robię je za każdym razem inaczej. Dodawałam już do tofu zakwas z buraka, płatki drożdżowe, wodę z kimchi, czosnek niedźwiedzi, kiszone cytryny, różne zioła. Kombinujecie i podsyłajcie swoje pomysły, chętnie wypróbuję:) ⠀




Lubicie tofu? Jak jecie je najczęściej? ⠀

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger