Domowy jogurt owsiany

Witajcie!
Jakiś czas temu znalazłam ciekawy przepis na blogu Zielona wśród ludzi. Jogurt owsiany wydał mi się świetnym pomysłem na śniadanie, do tego bardzo prostym.
Wystarczy owies, może być w każdej postaci- ziarna, płatki, a nawet mąka owsiana.
Próbowałam zarówno w płatkami i ziarnami. Najbardziej wartościowy i najmniej przetworzony jest ten przygotowany z ziaren.

Przygotowanie  jogurtu jest bardzo proste. Ziarna owsa czy płatki umieszczam w misce (szklanej lub ceramicznej) i zalewam wodą, niewiele ponad poziom ziaren (1-2 cm). Zawsze zostawiam ziarna na całą noc, po tym czasie przelewam wszystko do blendera i miksuję na gładką masę. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce i przykrywam. Kolejnego dnia jogurt jest już gotowy, żeby dalej nie kwaśniał wstawiam go do lodówki.
Przy ciepłych temperaturach jeden dzień fermentacji wystarczy, dla mnie jest wystarczająco kwaśny. Zimą prawdopodobnie będzie potrzebował więcej czasu w ciepłym miejscu. 


Nie spodziewałam się takiego kremowego efektu, wyszedł bardzo dobry jogurt! Za pierwszym razem był bardzo gęsty, jak śmietana. Teraz dodaję trochę więcej wody i taka konsystencja bardziej mi odpowiada. 
Od czasu do czasu przygotowuję sobie takie śniadanie. 
Fermentować można każde zboże i na pewno wypróbuję się też inne płatki czy ziarna. 


Najlepiej smakuje z owocami, każdy może dodać to co lubi najbardziej. Na zdjęciu jest wersja z bananem i suszonymi śliwami. 
To bardzo zdrowe i pożywne śniadanie, polecam:)

Jakie śniadania lubicie najbardziej? Robiłyście kiedyś domowy jogurt?

Pozdrawiam!

22 komentarze:

  1. Koniecznie musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm,muszę spróbować :)

    http://mallatia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś wolę chyba zwykłą owsiankę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moj problem to odwieczna niechec do jedzenia sniadania; jesli musze -chetnie siegam po... zupy... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł,musze koniecznie spróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniały mi się babcine wyroby :) Fajna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie domowe jogurty i jem często :) Dodaję również truskawki i rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł. ale pytanie: czy za pierwszym razem jak zostawiam płatki na noc - powinnam zostawić je pod przykryciem czy bez?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawe, chyba sama spróbuje zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam.... jest genialny w konsystencji i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ucuz, kaliteli ve organik sosyal medya hizmetleri satın almak için Ravje Medyayı tercih edebilir ve sosyal medya hesaplarını hızla büyütebilirsin. Ravje Medya ile sosyal medya hesaplarını organik ve gerçek kişiler ile geliştirebilir, kişisel ya da ticari hesapların için Ravje Medyayı tercih edebilirsin. Ravje Medya internet sitesine giriş yapmak için hemen tıkla: www.ravje.com

    İnstagram takipçi satın almak için Ravje Medya hizmetlerini tercih edebilir, güvenilir ve gerçek takipçilere Ravje Medya ile ulaşabilirsin. İnstagram takipçi satın almak artık Ravje Medya ile oldukça güvenilir. Hemen instagram takipçi satın almak için Ravje Medyanın ilgili sayfasını ziyaret et: instagram takipçi satın al

    Tiktok takipçi satın al istiyorsan tercihini Ravje Medya yap! Ravje Medya uzman kadrosu ve profesyonel ekibi ile sizlere Tiktok takipçi satın alma hizmetide sunmaktadır. Tiktok takipçi satın almak için hemen tıkla: tiktok takipçi satın al

    İnstagram beğeni satın almak için Ravje medya instagram beğeni satın al sayfasına giriş yap, hızlı ve kaliteli instagram beğeni satın al: instagram beğeni satın al

    Youtube izlenme satın al sayfası ile hemen youtube izlenme satın al! Ravje medya kalitesi ile hemen youtube izlenme satın almak için tıklayın: youtube izlenme satın al

    Twitter takipçi satın almak istiyorsan Ravje medya twitter takipçi satın al sayfasına tıkla, Ravje medya güvencesi ile organik twitter takipçi satın al: twitter takipçi satın al

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger