Domowy jogurt owsiany

Witajcie!
Jakiś czas temu znalazłam ciekawy przepis na blogu Zielona wśród ludzi. Jogurt owsiany wydał mi się świetnym pomysłem na śniadanie, do tego bardzo prostym.
Wystarczy owies, może być w każdej postaci- ziarna, płatki, a nawet mąka owsiana.
Próbowałam zarówno w płatkami i ziarnami. Najbardziej wartościowy i najmniej przetworzony jest ten przygotowany z ziaren.

Przygotowanie  jogurtu jest bardzo proste. Ziarna owsa czy płatki umieszczam w misce (szklanej lub ceramicznej) i zalewam wodą, niewiele ponad poziom ziaren (1-2 cm). Zawsze zostawiam ziarna na całą noc, po tym czasie przelewam wszystko do blendera i miksuję na gładką masę. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce i przykrywam. Kolejnego dnia jogurt jest już gotowy, żeby dalej nie kwaśniał wstawiam go do lodówki.
Przy ciepłych temperaturach jeden dzień fermentacji wystarczy, dla mnie jest wystarczająco kwaśny. Zimą prawdopodobnie będzie potrzebował więcej czasu w ciepłym miejscu. 


Nie spodziewałam się takiego kremowego efektu, wyszedł bardzo dobry jogurt! Za pierwszym razem był bardzo gęsty, jak śmietana. Teraz dodaję trochę więcej wody i taka konsystencja bardziej mi odpowiada. 
Od czasu do czasu przygotowuję sobie takie śniadanie. 
Fermentować można każde zboże i na pewno wypróbuję się też inne płatki czy ziarna. 


Najlepiej smakuje z owocami, każdy może dodać to co lubi najbardziej. Na zdjęciu jest wersja z bananem i suszonymi śliwami. 
To bardzo zdrowe i pożywne śniadanie, polecam:)

Jakie śniadania lubicie najbardziej? Robiłyście kiedyś domowy jogurt?

Pozdrawiam!

16 komentarzy:

  1. Koniecznie musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm,muszę spróbować :)

    http://mallatia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś wolę chyba zwykłą owsiankę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moj problem to odwieczna niechec do jedzenia sniadania; jesli musze -chetnie siegam po... zupy... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł,musze koniecznie spróbowac:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniały mi się babcine wyroby :) Fajna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie domowe jogurty i jem często :) Dodaję również truskawki i rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super pomysł. ale pytanie: czy za pierwszym razem jak zostawiam płatki na noc - powinnam zostawić je pod przykryciem czy bez?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawe, chyba sama spróbuje zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zrobiłam.... jest genialny w konsystencji i smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger