Pumpkim spice smoothie

Cześć!

W tym roku sezon na dynie wykorzystuję w pełni, zupę gotuje bardzo często, poza tym piekłam pyszne ciasto i robiłam budyń dyniowy. 
Teraz odkryłam ulubiony smak szejka na jesienne i zimowe dni!




Składniki:

2 dojrzałe banany
szklanka puree z dyni
szklanka mleka migdałowego (KLIK)
łyżka płatków owsianych
cynamon
świeży imbir
gałka muszkatołowa
kilka goździków
łyżeczka octu jabłkowego




W pierwszej kolejności zrobiłam purre z dyni- upiekłam ją w piekarniku, a następnie zmiksowałam. Resztę składników dorzuciłam do blendera i wyszedł pyszny szejk:)
Jestem wielką fanką przypraw korzennych i na pewno będę robić go częściej. Pięknie pachnie i rozgrzewa dzięki aromatycznym przyprawom. Jest bardzo pożywny, idealny na śniadanie.
Wszystkie składniki są bardzo zdrowe!  Polecam:)

Miłego dnia!

13 komentarzy:

  1. ale pycha, muszę wypróbować tylko bez cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością jest pyszny :) Ciekawa jestem czy dynia koniecznie musi być pieczona? Może można użyć surowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi smacznie, choć mam mieszane uczucia co do dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jak znalazł! Zostało mi dzisiaj trochę pieczonej dyni i zastanawiałam się, co z nią zrobić. Jutro wieczorem będzie smothie na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Na zagranicznych blogach widziałam już szejki z samej dyni, co mnie nie zdziwiło, bo Amerykanie mają fioła na punkcie dyni. ;) Ale z bananami to co innego. Samo purree jest pyszne, a że wciąż mam kilka dyń, chyba pora je przerobić i pić takie szejki. Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amerykanie wszystko mają o smaku dyni:) Ja ją wykorzystuję póki jest dostępna:)

      Usuń
  6. wygląda wprost przepysznie, chętnie i ja go spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to musi być pyszne! muszę spróbować!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Nie mogę się tak nazwać, bo jem piję teraz miód, nie jem innych odzwierzęcych produktów.

      Usuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger