Chipsy z marchewki i buraka

Cześć!

Tradycyjne chipsy to trutka na ludzi, ale to nie znaczy że całkowicie musimy zrezygnować ze słonych i chrupiących przekąsek. Zdrowych alternatyw jest całe mnóstwo, można zrobić domowe chipy z ziemniaków, buraków, pietruszki, selera czy marchewki.
Wszystkie są proste do przygotowania. Ostatnio bardzo często robię chipsy z buraka, dziś dołączyła jeszcze marchewka:)





Jak przygotować chipsy?

Buraki i marchewkę myjemy i kroimy na cienkie plasterki, dodajmy  łyżkę oleju roślinnego i przyprawy według uznania. Do buraków dodałam sól, pieprz i czosnek, do marchewki sól pieprz i trochę chili. 

Pieczemy je w 180 stopniach przez około 30 minut. Po 15 minutach można przewrócić je na drugą stronę. Pod koniec trzeba uważać i kontrolować chipsy, bo łatwo je spalić.  Są na prawdę pyszne:)
Z jednego buraka i marchewki wychodzi spora porcja.





Próbowałyście kiedyś takich warzywnych chipsów? Polecam:)

Pozdrawiam:)

36 komentarzy:

  1. juz kiedyś o nich słyszalam i mialam zrobic, ale tak sie nie stało ;)
    wyglądają bardzo apetycznie i chyba spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, ale nie dogadywałam się z piekarnikiem i zawsze wychodziły mi spieczone i niedopieczone jednocześnie. ;) Mam teraz inną kuchenkę, może będzie lepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba uważać, bo łatwo je spalić. W końcowych minutach non stop zaglądam do piekarnika:)

      Usuń
  3. wygląda to jak moja nowa ulubiona przekąska :D spróbuję w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  4. warzywnych nie, ale robiłam w domu z jabłka posypane cynamonowo-korzenną przyprawą :) mniem mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka uwielbiam:) Zimą zawsze susze je na kaloryferze:)

      Usuń
  5. jak do tej pory robiłąm tylko z selera :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam. Szczególnie te buraczane:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja marcheweczkę lubię szamać ! Mniami

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię :) I jeszcze frytki z selera, marchewki i pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  9. wow! pierwsze słyszę:) świetny pomysł, wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio koleżanka przyniosła chipsy jabłkowe i myślałyśmy jak je zrobić samemu :)
    Chipsy z buraka i marchewki- moja nowa przekąska do pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłkowe zrobisz bardzo łatwo, suszą się w piekarniki tylko z dodatkiem cynamonu:) Zimą można też suszyć na kaloryferze, pycha:)

      Usuń
  11. mniami! ja uwielbiam chipsy z jablek!

    OdpowiedzUsuń
  12. Z buraka nie robiłam, z marchewki tak, ale pokrojonej w słupki. Podobnie z pietruszki i one smakowały mi najbardziej. Nawet mój mięsożerny facet zjadał je ze smakiem :))

    OdpowiedzUsuń
  13. kiedys sie na nie czailam zeby zrobic ale jakos przeszla mi ochota rzadko kiedy jem chipsy musze miec jakos mega ochote ale to i tak pare chipsow i koniec , musze jednak tych sprobowac :) szczegolnie z marchewki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam kiedyś gdzieś takie 'czekadełko' - chipsy z selera, pietruszki - genialne. Te pewnie również. Muszę kiedyś zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nie jadłam, ale często już podglądałam, może jutro wyczaruję?

    OdpowiedzUsuń
  16. Wypróbuję ;-) czy one wychodzą tak samo chrupkie, jak ta niezdrowa wersja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będą w piekarniku opowednio długo to tak:)

      Usuń
  17. Uwielbiam chipsy z marchewki :) reszta (szczególnie seler) mnie nie przekonała ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chipsy z marchewki i buraka to stała pozycja w moim wege menu, szczególnie w mieszance z migdałami, orzechami laskowymi, domową granolą w perełkach - idealna kombinacja do pudełka do szkoły/na uczelnię/do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ostatnio spaliłam moje chipsy buraczane :( Za to chociaż ze słodkich ziemniaków wyszły, robiłam jedne i drugie razem, ale to chyba był błąd. Tym razem upiekę same buraczane ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie chipsy, zdrowe i tanie, a takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jesienią będę robić je częściej:)

      Usuń
  21. A mozna je robic dla swiezo upieczonej karmiacej matki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze czujesz się po warzywach to tak:)

      Usuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger