Banan, mleko migdałowe i kurkuma

Cześć!


Wyjechałam na kilka dni do Krakowa i nawet nie otwierałam komputera, ale teraz postaram się częściej odzywać:)
W upalne dni najchętniej piję koktajle, soki i duże ilości wody. Dziś propozycja na wykorzystanie zdrowej kurkumy. Jest jedną z najskuteczniejszych przypraw działających przeciwnowotworowo.  Do tego jest łagodna dla przewodu pokarmowego, dobrze mieć ją w kuchni. Szukam różnych sposobów, żeby przemycać ją częściej, ten lubię najbardziej. Może bardzie Wam smakować:)




Składniki:
- dojrzaly banan,
- szklanka mleka migdałowego- KLIK,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 2 daktyle do posłodzenia.

Składniki blendujemy i gotowe. Bardzo lubię to połączenie. Koktajl jest łagodny w smaku, lekko słodki. Można dodać więcej owoców jeśli macie ochotę.




Do czego dodajecie kurkumę?

Pozdrawiam!

16 komentarzy:

  1. Nie miałam okazji eksperymentować z kurkumą. Ale chętnie popróbuję jeżeli wpadnie mi w ręce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak koktajle na upały to dobry pomysł! Popieram! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurkuma do kurczaczka, mniam :) W koktajlu jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie pomyślałabym by dodać kurkumę do koktajlu;p. Dodaje ją do mojego wegańskiego majonezu raw :P

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbuję, ale chyba kurkumę pominę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie kurkuma najczęściej ląduje w zupie albo tofucznicy.
    Ciekawy kolor musiał mieć ten koktajl:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam..musi być bardzo dobry :) ja dodaje kurkumę do wszystkiego co mi podpasuje: do mięsa, do ryżu a ostatnio wypróbowałam z rybą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie... Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do gotowania ryżu i do curry, ostatnio moja wielka miłość to ten przepis http://www.jadlonomia.com/2012/06/kalarepa-inaczej-curry-z-kalarepy.html uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam ten przepis, jest świetny:)

      Usuń
  10. Bardzo lubię koktajl z banana i mleka migdałowego bez żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi tam sposobów na kurkumę nie brakuje, najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, koniecznie muszę wypróbować Twoją propozycję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy w Polsce można kupić świeże daktyle? W sklepach widziałam tylko suszone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Tak można je kupić, ja mam je w społem, czasem kupuję też w almie. Są o wiele smaczniejsze:)

      Usuń
  13. Kurkuma w wydaniu na słodko ze smoothie? w sumie pierwsze słyszę. Wiem, że posiada faktycznie bardzo, bardzo dużo dobroczynnych właściwości na zdrowie:
    http://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/niezwykla-moc-przypraw-profilaktyka-kontuzji Ja dodaję do słonych potraw: kurczaka, bakłażana, leczo, sałatek i czego dusza zapragnie... Ale muszę spróbować z tym przepisem, tak z ciekawości ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger