Moya Matcha- warsztaty

Cześć!

Tydzień temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach "Matcha od kuchni" organizowanych przez Moya Matcha. Znam i piję matchę od dawna, polecam spróbować matcha latte:) Na warsztatach mieliśmy możliwość gotowania z profesjonalistami. Zrobiliśmy kilka zielonych deserów, ale zdecydowanie najciekawsza dla mnie była część dotycząca przygotowywania matchy i całego rytuału. 











Wszystko działo się w Deseo, gdzie desery wyglądają jak małe dzieła sztuki. Podobno deser z matchą sprzedaje się najlepiej. Szkoda, że nie są wegańskie:) Podobne przygotowywaliśmy w czasie warsztatów. 









O matchy opowiadała Hitomi Saito, współzałożycielka marki Moya Matcha. Swoje umiejętności zintegrowała jako wykładowczyni w tokijskiej szkoły kulinarnej ABC Studio jednocześnie pogłębiając wiedzę z ceremonii picia herbaty Urasenke w Yokohamie.  Zdecydowała, żeby rozwinąć kulinarny horyzont poza Japonię i zdobyć solidne podstawy kuchni europejskiej w Paryżu.  Praca w renomowanej Ze Kitchen Galerie położonej w Saint-Germain des Prés pod okiem szefa kuchni, William’a Ledeuil’a, była wstępem do dalszych szczebli edukacji. 




Tradycyjna metoda przygotowywania herbaty matcha pochodzi z Japońskiej Ceremonii Herbacianej (chanoyu). Do przygotowania napoju potrzebujemy czarki (chawan), bambusowej trzepaczki (chasen) oraz bambuseowej łyżeczki (chashaku).





Samo przygotowanie matchy jest bardzo proste, ale poświęcenie czasu na celebrowanie i przygotowanie jej krok po kroku sprawia, że bardziej docenia się jej smak. 
Powolna degustacja herbaty przynosi wyciszenie, pozwala przeżyć chwilę wyjętą z codzienności, zbliżyć się do egzotycznych kultur. 

W Japonii, matcha pojawiła się 1000 lat temu jako podstawowy element ceremonii herbacianej. Dziś jest częścią japońskiej kultury kulinarnej, nie tylko jako składnik ciepłych i zimnych napojów, ale także wypieków. 

Od początku XXI wieku matcha cieszy coraz większą popularnością wśród amatorów świadomego stylu życia na całym świecie i ma opinię jednego z najzdrowszych sposobów na uzupełnienie codziennej dietyWyjątkowe walory tej herbaty zyskują zwolenników również w  Europie. 



Matcha tak jak zielona herbata powinna być zaparzana w wodzie, której temperatura nie przekracza 80 stopni. Dzięki temu zachowuje wszystkie swoje właściwości. Po warsztatach każdy z uczestników dostał zapas matchy, chasen i piękną czarkę:) Mam nadzieję, że matcha stanie się u nas bardziej popularna. 










Znacie matchę? Niebawem postaram się zachęcić Was jakimś pysznym przepisem:) 

Pozdrawiam,
Daria

12 komentarzy:

  1. Super warsztaty, do picia matchy jak na razie nie przekonuje mnie jej cena, fajnie by było gdyby była możliwość zakupu jakiegoś małego opakowania na spróbowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można znaleźć ją też w dobrej cenie:
      http://www.urbanvegan.pl/herbaty/3982-herbata-zielona-matcha-80g-fujian-6922163616734.html

      :)

      Usuń
  2. Przepiękne desery, chętnie przeszłabym się na takie warsztaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygladają te desery, nie piłam jeszcze matchy ale ciągle o tym myślę.Jesień to dobra pora na herbatę ,chyba trzeba zakupić matchę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Tobie poznałam matchę i bardzo ją polubiłam:) Czekam na ciekawe przepisy, na pewno wymyślisz coś fajnego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mam ochotę jej spróbować,bo jakoś nigdy nie było mi do niej po drodze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super! Uwielbiam takie formy spędzania czasu :))
    Smakołyki prezentują się wspaniale. Bardzo chciałabym mieć swoją czarkę do herbaty i ...
    zaraz sobie zaparzę matcha latte!
    Uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta czarka jest idealna:) Uwielbiam przeglądać strony z japońską ceramiką, może za jakiś czas sprawię sobie jeszcze jedną do kompletu. A takie wydarzenia też bardzo lubię. Następnym razem jak będę w Warszawie na dłużej to może uda się nam spotkać:)

      Usuń
    2. Świetny pomysł :)
      Pewnie i ja będę zdrowsza. A są jakieś polskie sklepy, które oferują taką ceramikę?

      Usuń
    3. Pewnie, że są:)
      http://www.nagomi.pl

      http://orientshop.com.pl

      Usuń
  7. ale te wszystkie smakołyki wyglądają pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger