3 owsianki, których trzeba spróbować:)

Cześć!

Zimą owsianka to jedno z najlepszych śniadań. Przygotowanie zajmuje chwilę, płatki można też przygotować dzień wcześniej, jeśli rano nie mamy za wiele czasu. To też dobra opcja na drugie śniadanie do pracy, można spakować owsiankę do słoiczka i zabrać na wynos. 
Mam ulubione połączenie, ale ciągle szukam nowych, ostatnio udało mi się zrobić kilka ciekawych owsianek, którymi chcę się podzielić:)

Owsianka z wodą różaną i tahiną



Pasta sezamowa- tahini zawiera sporą ilość wapnia, zmieszana z syropem daktylowym czy innym słodzikiem zastępuje mi chałwę. Mały słoiczek staram się mieć zawsze w domu. 

Składniki 
50 g płatków owsianych 
szklanka wody
łyżka tahiny
20 ml wody różanej
2 łyżeczki syropu daktylowego/ksylitolu

Przygotowanie
Płatki gotujemy przez kilka minut w wodzie, do momentu aż będą miękkie. Do ciepłej owsianki dodajemy tahinę, wodę różaną i dosładzamy do smaku. 
Podaję ją z płatami różanymi, które może dostać z sklepach zielarskich i z prażonymi migdałami. Jest pyszna, ciekawa w smaku. Wodę różną dodaję też do koktajli, polecam spróbować też z kawą jeśli ją pijecie. 


Owsianka w mlekiem makowym i ekstraktem migdałowym 



Domowe mleko makowe jest proste w przygotowaniu i bardzo tanie. Najczęściej robię je z myślą o pysznej owsiance. 

Składniki
50 g płatków owsianych
szklanka mleka makowego
łyżka ekstraktu migdałowego
syrop daktylowy/ ksylitol do smaku
owoce/ bakalie do posypania

Przygotowanie
Płatki można zalać mlekiem wieczorem, wtedy rano można zaoszczędzić kilka minut i tylko lekko pogrzać owsiankę. Dosładzamy do smaku i posypujemy owocami lub ulubionymi bakaliami. Jest pyszna i bardzo aromatyczna. Ekstrakt migdałowy ma wyjątkowy smak, który szczególnie pasuje za zimowe dni. 

Waniliowo- cynamonowa owsianka w jabłkami i żurawiną



Jabłko w cynamonem to jedno z moich ukochanych połączeń smakowych. Polecam też ten koktajl, który smakuje jak szarlotka:)

Składniki
50 g płatków owsianych
szklanka wody
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego 
2 łyżeczki syropu daktylowego/ ksylitolu do smaku
żurawina i świeże jabłko do dekoracji

Przygotowanie
Płatki zagotować w wodzie do momentu, że staną się miękkie. Następnie do letniej owsianki dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. 

Dzięki Ekogram za przesłanie zdrowych produktów do skomponowania tych przepisów:) 




Lubicie owsiankę? Macie swoje ulubione przepisy i dodatki? Chętnie spróbuję:) 


Pozdrawiam i życzę pięknego tygodnia!
Daria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger