Domowa przyprawa piernikowa

Cześć!

Zimą przyprawy korzenne kończą się u mnie bardzo szybko. Do gotowych mieszanek piernikowych często dodawany jest cukier, dlatego wolę robić ją sama. Zajmuje to kilka chwil, a domowa mieszanka jest bardzo aromatyczna. Przyda się do domowych ciast, pierniczków, naleśników, ale też do herbaty czy chai tea. 

DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA
7 łyżeczek mielonego cynamonu
2,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu 
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
szczypta ziela angielskiego

Mieszamy wszystkie składniki i szczelnie zamykamy w szklanym słoiku, dzięki temu aromat przypraw będzie zachowany na dłużej. Można wykorzystać mielone przyprawy, albo zmielić je samodzielnie w młynku czy w moździerzu. Mieszankę można modyfikować w zależności od tego jakie przyprawy lubicie najbardziej. Przydaje się kiedy chcę żeby potrawa była bardziej rozgrzewająca i aromatyczna:)






Lubicie przyprawy korzenne?


Pozdrawiam,
Daria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger