Świąteczne ciasto korzenne

Cześć!

Święta to wyjątkowy czas, który warto celebrować razem z bliskimi. Korzenne, pachnące ciasto piernikowe to najlepszy świąteczny deser. Bakalie są nieodłącznym elementem Świątecznego stołu. Przydają się przy wypiekach, kutii czy gotowaniu kompotu z suszonych owoców. 

Jak wybrać dobre bakalie?

Najlepiej wybierać ekologiczne ze sprawdzonego źródła. Niektóre możemy przygotować sami z sezonowych owoców, a jeśli kupujesz gotowe zwróć uwagę czy nie mają dodatku siarki w składzie. Siarka jest popularnym środkiem konserwującym, który nie jest obojętny dla organizmu i niekorzystnie wpływa na zdrowie.

W sklepach Natura w Krakowie  kupuję stacjonarnie dobre i sprawdzone bakalie marki Fresano i Batom. Przed Świętami mają korzystniejsze ceny, warto tam zaglądnąć. Co wybrałam? Kilogram daktyli 32 zł, rodzynek 25 zł, migdały około 13 zł, włoskie 12 zł. Wszystkie ekologiczne i bardzo dobrej jakości. To tylko kilka propozycji, znajdziecie tam szeroki wybór orzechów i suszonych owoców. 
Najczęściej zaglądam do sklepu na ulicy Krakowskiej 26, ale są też trzy inne lokalizacje na ulicy Krupniczej, Zamenhofa i Balickiej.  Jest w nich duży wybór zdrowej żywności. Nigdzie nie widziałam tak dużego wyboru ulubionych herbat, przypraw, bakalii i wielu wegańskich  słodyczy.  Większość produktów pochodzi z certyfikowanych źródeł. 

Bakalie kupuję nie tylko na Święta, orzechy i suszone owoce są dobrą zdrową przekąską na co dzień. Mimo to najwięcej bakalii ciągle sprzedaje się przed Świętami Bożego Narodzenia, są dodatkiem do wielu tradycyjnych potraw i ciast. 

Mam dla Was przepis na proste ciasto piernikowe, jest lekkie i bardzo dobre. Ciasto, które można wymieszać w jednej misce i nie spędzać wiele czasu w kuchni. Jest aromatyczne, idealne na Święta. 




Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
2/4 szklanki cukru kokosowego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 szklanki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
1/2 szklanki puree z jabłek
garść pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szklanki wody

Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszaj suche składniki, upewnij się, że nie ma grudek. Dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj odrobinę wody. Przelej masę do keksówki i piecz przez 50-55 minut. Po przygotowaniu możesz podawać je z kokosową bitą śmietaną, lukrem, cukrem pudrem. 





Wpis przygotowany we współpracy z siecią sklepów Natura w Krakowie. 

Pozdrawiam,
Daria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger