Gofry gryczano- dyniowe

Cześć!

Odkąd mam gofrownicę kombinuję z różnymi mąkami i dodatkami do ciasta. Zdecydowanie najlepiej wychodzą te z dodatkiem warzyw. Puree ze słodkiej dyni hokkaido jest idealnym składnikiem jesiennych gofrów. 



Składniki:
szklanka mąki gryczanej 
szklanka puree z dyni
1/3 szklanki mleka roślinnego 
łyżeczka cynamonu 
łyżeczka proszku do pieczenia 
Składniki dokładnie mieszamy, masa powinna być dość gęsta. Nie słodzę ciasta, ale możecie to zrobić jeśli chcecie.

Gofry piekę około 5-6 minut. Jeśli macie gofrownicę o mniejszej mocy i ciasto przywiera, możecie dodać trochę oleju do cista, albo bezpośrednio na gofrownicę przed pieczeniem. 

Dyniowe gofry podaję z duszonymi jabłkami, cynamonem, orzechami pekan/ włoskimi i płatkami migdałów. Jabłka są na tyle słodkie, że nie potrzebuję dodatku cukru.
To dobry deser, ale też śniadanie. Bez cukru i glutenu. Po upieczeniu są chrupiące, potem trochę miękną. 







Lubicie gofry? Macie sprawdzony przepis?

Pozdrawiam,
Daria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger