Rozgrzewający domowy Chai

Cześć!

Rozgrzewająca herbata z przyprawami i mlekiem to tradycyjny Indyjski napój. Czaruje zapachem i smakiem. Jest wiele gotowych mieszanek, miałam ich sporo, ale najbardziej lubię sama mieszać przyprawy. Można dodać więcej ulubionych przypraw, posłodzić czym chcemy. Można robić chai na bazie czarnej lub zielonej herbaty. Czarna herbata smakuje mi jedynie w takim wydaniu. Zimą to mój ulubiony napój, który piję bardzo często. 



2 kory cynamonu
plaster imbiru
3-4 ziarna całego kardamonu
4 goździki
2 ziarenka pieprzu
2 łyżki słodkiego syropu (syrop klonowy/ z agawy/daktylowy)
torebka dobrej czarnej lub zielonej herbaty
300 ml ulubionego mleka np. migdałowego, ryżowego

Przyprawy wsypujemy do rondelka i zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy do momentu, kiedy płyn trochę się zredukuje. Zdejmujemy z palnika i dodajemy herbatę. Parzymy około 5-7 minut. N
astępnie dodajemy mleko roślinne i słodzik do smaku, chwilę podgrzewamy. Wyjmujemy herbatę i chai jest gotowy:)




To napar idealny na chłodne dni, rozgrzewa, poprawia humor, a orientalny zapach unosi się w całym domu. Polecam każdemu!

Lubicie rozgrzewające przyprawy korzenne?

Pozdrawiam,
Daria 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger