Muhammara- pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich
Czerwona papryka to jedno z moich ulubionych warzyw. Pieczona nabiera wyjątkowego smaku, trzeba ją lekko przypalić, łatwo wtedy oddzielić skórkę od miąższu.
Muhammara to genialne połączenie smaku, lekko słodka, orzechowa i kwaśna dzięki melasie. W daniach typu „mezze” zawsze ląduje u mnie obok hummusu.
Muhammara najlepiej smakuje z grilowaną pitą, albo dobrym chlebem, w towarzystwie kilku innych dań typu ‚mezze’. Dla mnie mezze to najlepsza rzecz na świecie. Pozwala ci zjeść bardzo różnorodny posiłek, spróbować wiele różnych smaków. Sprzyja też jedzeniu wspólnie z innymi ludźmi:)
Składniki:
4 czerwone papryki
3/4 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka melasy
1 łyżeczka kuminu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
opcjonalnie do zagęszczenia- suchy chleb .
Przygotowanie:
- umyj papryki, rozetnij na pół usuń gniazda nasienne. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut, do momentu, kiedy papryka lekko się przypali,
- w międzyczasie podpraż orzechy i zblenduj je na drobną mąkę, -kiedy papryka się upiecze i trochę przestygnie, obierz ją ze skórki,
-do zblendowanych orzechów dodaj paprykę i resztę składników. Miksuj około 3-4 minuty, do momentu uzyskania jednolitej masy.
Lubicie takie pasty? Macie jakieś ulubione przepisy z papryką w roli głównej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz