Warzywo miesiąca- burak



Może wyjdzie z tego nowy cykl, albo po prostu od czasu do czasu będę wrzucać post o jakimś warzywie czy produkcie miesiąca. Na pierwszy rzut idzie burak, to typowo jesienne warzywo, warto je gotować, piec, kisić, albo wyciskać z niego sok. To jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni polskiej. Popularny w sałatkach, zupach, pastach. Im więcej o nim czytam, tym większe właściwości zdrowotne odkrywam. Jest zalecany osobom z anemią, nadciśnieniem, chorobami serca, a także osobom aktywnym i sportowcom, u których poprawia wytrzymałość i zwiększa wydolność. Jego intensywna barwa to znak, że kryje w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy. Kolor zawdzięcza betaninie, wyjątkowo silnemu antyoksydantowi. Zapewnia działanie wzmacniające i podnosi odporność organizmu.  
Buraki najlepiej przechowywać w chłodnych warunkach, w piwniczce, albo w lodówce.

 

Wiele właściwości zdrowotnych burak zawdzięcza zawartości kwasu foliowego. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Niedobory kwasu foliowego, a co za tym idzie anemia jest dość powszechna. Suplementację zaleca się szczególnie kobietom w ciąży, ale nie tylko. Kwas foliowy chroni przed chorobami serca, usuwa z organizmu homocysteinę, która jest niebezpieczna dla ścian tętnic i odpowiada za ryzyko wystąpienia zawału serca. 
Po 50 roku życia zwiększa się zapotrzebowanie witaminę B12. Kwas foliowy i witamina B12 jest konieczna przy zwiększonym poziomie homocysteiny. Wraz z wiekiem zmieniejsza się wchłanianie niektórych składników. Prawie każdy po 50 roku życia powinien sprawdzić poziom B12 i skomplementować przy niedoborach. 



Buraki warto wprowadzić do jadłospisu kilka razy w tygodniu. Teraz warto pić też zakwas z buraka, to naturalny probiotyk, który niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych.




Dlaczego zakwas z buraków jest taki wyjątkowy?
- działa przeciwwirusowo,

- jest źródłem żelaza, kwasu foliowego, potasu, witamin z grupy B oraz witaminy C,

- pity systematycznie poprawia pracę układu pokarmowego, to za sprawą bakterii kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji,

- to naturalny probiotyk,

- jest krwiotwórczy,

- reguluje trawienie,

- wspomaga pracę nerek i wątroby,

- naturalny napój energetyczny,

- jest zasadotwórczy.


Przepis na zakwas znajdziecie TUTAJ.  Pijcie na zdrowie! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger