Wyciskarka wolnoobrotowa 4swiss Swan BM105 - jak się sprawdziła?

Swoją pierwszą wyciskarkę dostałam jakieś 6 lat temu, w tamtym roku przestała działać, a jej naprawa nie była możliwa. Lubię soki i często je wyciskam, szczególnie zielone i warzywne. Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa? 

Wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenie, w które przeciskając owoce przez drobne sitka wytłacza sok. Wyciskarka wolnoobrotowa robi to „wolnymi obrotami” przez co nie podgrzewa niepotrzebnie owoców i warzyw ma to wpływ na jakość soku, ilość witamin i mikroelementów. W sokowirowkach owoce i warzywa są podgrzewane w procesie wyciskania soku. Soki z wyciskarki są też bardziej pożywne i mniej klarowne, niż soki z sokowirówki. 

Jeśli lubisz soki i często kupujesz te jednodniowe, warto pomyśleć o domowej wyciskarce do soków. 





Od kilku tygodni testuję wyciskarkę marki 4swiss Swan BM105 i mogę napisać o niej więcej. Na rynku jest bardzo duży wybór wyciskarek wolnoobrotowych, nie jest łatwo zdecydować się na jedną. Marka 4swiss ma w ofercie kilka modeli i wersji kolorystycznych. Wszystkie mają dobrą jakość i dożywotnią gwarancje na silnik i 5- letnią na całe urządzenie. Do tego modelu przekonał mnie fakt, że poza wyciskaniem soku ma też inne funkcje. Można w niej zrobić domowe tofu, przygotować lody, mleka roślinne. 

Tworzywa, z których wykonana jest wyciskarka nie zawierają BPA, czyli Bisfenolu A. Niestety trzeba to zawsze sprawdzać, bo niektóre sprzęty AGD mogą go zawierać. Gwarancja marki 4swiss odbywa się w systemie „od drzwi do drzwi”. Oznacza to, że 4Swiss Polska  w okresie gwarancji pokrywa koszty odbioru uszkodzonego urządzenia od Klienta do serwisu oraz ponownego dostarczenia urządzenia do Klienta. Marka 4swiss zapewnia możliwość naprawy zakupionych u niego urządzeń także po upływie okresu gwarancji, co też jest ogromnym plusem. Jest też możliwość dokupienia uszkodzonych części, jeśli coś się nam zniszczy czy zepsuje. 

Co przekonuje mnie to wyciskarki? 

Jest wiele powodów, dla których warto mieć w domu taki sprzęt. Główne powody, dla których chciałam ją mieć:

  • Wyciskanie soków z zielonych warzyw liściastych, które są bardzo zdrowe. Nie jesteśmy w stanie zjeść na raz dużo jarmużu, natki pietruszki, liści selera czy szpinaku. Zielenina zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych i przemycanie ich w sokach jest bardzo proste. Zielone soki robię zdecydowanie najczęściej. 
  • Wyciskarka świetnie radzi sobie z twardymi warzywami jak buraki, marchew, seler. Ślimak jest mocny i nie musimy mieć obaw o przeciążenie sprzętu. 
  • Można wyciskać sok z ziół np. z pokrzywy, mniszka lekarskiego, mięty, werbeny, melisy. Może to być dodatek do soku, albo zdrowotny syrop. 
  • Zimą przygotowuję zdrowotne shoty z imbiru, kurkumy i cytryny. Świeżo wyciskane są zdecydowanie najbardziej wartościowe. 
  • Soki z wyciskarki są bogatsze w błonnik i bardziej pożywne i smaczniejsze niż te z sokowirówki.
  •  Wyciskarka jest wielozadaniowa za jej pomocą można przygotować warzywne puree, lody, sorbety, napoje roślinne, a nawet domowe tofu. 






Wyciskarka marki 4swiss pracuje ciszej w porównaniu do sokowirówki i jest bardziej energooszczędna. Moim zdaniem wybierając sprzęt na lata, warto wybrać dobry sprzęt, który będzie z nami przez długie lata. Jako gratis do wyciskarki dostaniemy nóż ceramiczny do warzyw i owoców i książkę o sokach. 


W opakowaniu poza wyciskarką dostajemy kilka części:

  • trzy sitka- do soków, musów i lodów
  • koszyczek i ściereczkę do robienia tofu 
  • tłoczek do popychania warzyw i owoców
  • szczoteczkę do czyszczenia
  • sitko do odcedzania soku
  • stojak do suszenia ruchomych elementów 
  • zbiornik na sok
  • pojemnik na miąższ


Jak sprawdziła się wyciskarka? 

Jej złożenie i obsługa są bardzo proste. Warzywa i owoce wrzucone do otworu są miażdżone przez ślimaka i rozdzielone na dwie części- sok i suchy miąższ. Miąższ często wykorzystuję do zrobienia krakersów, ciast, pasztetów, będę dzielić się tymi przepisami. Nie zawsze udaje mi się go wykorzystać, ale staram się żeby nie zawsze był marnowany. 

Sok jest gęstszy, dzięki zawartości włókien owocowych bogatych w błonnik. 

Wyciskarka ma dwa wloty, mniejszy i większy, dzięki temu nie trzeba drobno kroić warzyw, ani ich obierać. Najwięcej cennych składników jest pod skórką, dlatego przed zrobieniem soku, dokładnie myję warzywa i owoce.  Większe warzywa kroję na pół, albo w ćwiartki. Dzięki temu na sok nie muszę długo czekać. 

Urządzenie może działać nieprzerwanie przez 30 minut, ale zazwyczaj sok jest gotowy znacznie szybciej. Soki robię na bieżąco i nie przechowuje ich na drugi dzień. jednorazowo wyciskam około 4 szklanki soku. Lubię ten model, nie jest głośny, pracuje znacznie ciszej niż sokowirówka, którą miałam. 



W kuchni roślinnej przydaje się też opcja zrobienia domowego mleka roślinnego. Najczęściej z migdałów czy nasion słonecznika. Wcześniej wyciskałam pulpę w gazie, co było znacznie bardziej pracochłonne. Dzięki temu, że mam suche wiórki orzechów czy nasion, mogę szybko przetworzyć je dodając do ciasteczek czy domowych “serków” roślinnych. Tą opcję też często wykorzystuję. 

Nie robiłam jeszcze tofu i lodów, ale nadrobię i chętnie podzielę się efektem. Lody możemy zrobić używając odpowiedniego sitka i wyciskać lekko zmrożone owoce. 

Po użyciu wyciskarki wlewam do niej trochę wody i włączam na chwilę, dzięki temu korzystamy z trybu samoczyszczącego. To dobry sposób na wstępne mycie, albo na przepłukanie wyciskarki, kiedy chcemy zrobić inny sok. Następnie wylewamy wodę, rozkręcamy wyciskarkę i czyścimy poszczególne elementy. Może wydawać się to czasochłonne, ale po pięciu minutach przy użyciu dołączonej szczoteczki mamy umytą wyciskarkę. Najczęściej robię to ręcznie, ale wszystkie wyjmowane elementy można też myć w zmywarce. Zajmuje to kilka minut, nie jest kłopotliwe.



Lubię przygotowywać domowe soki z sezonowych warzyw i owoców. To też dobry sposób na szybkie wykorzystanie mocno dojrzanych owoców, które mogłyby się popsuć. To dobry sprzęt do kuchni w duchu #lesswaste. Najchętniej robię zielone soki, ale wyciskarka pozwoliła mi też wykorzystać kiszone buraki z zakwasu, z których też wyciskam sok. W sezonie na pokrzywę robię zdrowotne soki nie muszę korzystać z kupnych preparatów. To dobra inwestycja w zdrowie. U mnie jest w użyciu bardzo często. Polubiłam ją i mogę polecić, jest solidna, a łatwość składania i mycia, sprawia że często jej używam.

Jeśli macie pytania chętnie odpowiem w komentarzach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger