Olej arganowy w kuchni i pielęgnacji

Cześć!

O oleju argonowym na pewno słyszałyście wiele. To podobno jeden z najcenniejszych tłuszczów na świecie. Korzystnie wpływa na zdrowie i skórę. Jest ceniony w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Od jakiegoś czasu stosuję bardzo dobry gatunkowo olej prosto z Maroko. W sklepie Marokańskie Cuda po raz pierwszy spotkałam się ze spożywczym olejem arganowym. 



Olej arganowy ze względu na zawartość tokoferoli oraz polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym, stymuluje on proces oddychania wewnątrzkomórkowego, neutralizuje wolne rodniki, chroni tkankę łączną, zapobiega fotostarzeniu się skóry. Z tego też powodu polecany jest do stosowania w wyrobach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej z oznakami starzenia, podrażnionej, zniszczonej np. działaniem promieni UV. Stosowany w preparatach kosmetycznych nawilża, zmniejsza blizny, poprawia elastyczność, opóźnia proces powstawania zmarszczek. 

Olej arganowy działa przeciwzapalnie, wygładza, uelastycznia i uspokaja podrażnioną skórę. Bywa chętnie wykorzystywany w preparatach do pielęgnacji miejsc wokół oczu i ust, a także regeneracyjnych maseczkach do twarzy.

Posiada również zdolność kontrolowania wydzielania sebum, dzięki czemu jest efektywnym środkiem w przypadku trądziku.




Olej arganowy spożywczy
Oprócz swoich walorów smakowych, charakteryzuje się także działaniem leczniczym. W 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwas oleinowy i linolowy (witamina F). Kwas oleinowy przeciwdziała miażdżycy oraz chorobom serca, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Z kolei kwas linolowy to kwas egzogenny co oznacza, że jest on niezbędnym składnikiem diety, bo organizm nie może go sam wyprodukować (musi być dostarczany z zewnątrz).
Olej ma dwukrotnie więcej witaminy E od oliwy z oliwek, a także cenne antyoksydanty, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników wywołujących choroby, w tym nowotwory.
Olej arganowy spożywczy zmniejsza wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność, nawilża od środka. Dostarcza cennych witamin, chroni przed schorzeniami serca i przedwczesnym starzeniem się organizmu.


Jest bardzo smaczny, ma lekko orzechowy smak. Nadaje się świetnie do sałatek, pieczywa. Cieszę się, że na niego trafiłam. Myślę, że obok oleju kokosowego będzie jednym z najczęściej używanych w mojej kuchni. 





Olej arganowy Arganie zwany złotem Maroka i eliksirem młodości 💆To jeden z najbardziej cenionych olei na świecie. Olej zawiera wyjątkową kompozycję kwasów tłuszczowych oraz słynie z wysokiej zawartości witaminy E. 


Lubię go za bardzo fajne działanie. Nawilża i  wygładza skórę, sprawdza się świetnie na noc. Często masuję nim twarz, nie zapycha skóry i spokojnie może zastąpić nim krem na noc. Czasem nakładam go też na kocówki włosów. 
Jesienią i zimą zdecydowanie częściej sięgam po olejki i pielęgnacji. Jeśli boicie się olejów możecie wykonać nim masaż twarzy, a następnie zmyć i nałożyć lżejszy krem. Dzięki temu skorzystacie z działania oleju. 





Ciekawa jestem jakie macie doświadczenia z olejem arganowym? A może wolicie inne oleje? Czekam na komentarze:)

Pozdrawiam,
Daria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger