Curry z dyni i boczniaków

Cześć!

Sezon na dynię wykorzystuję w 100 %, to moje ulubione jesienne warzywo. Jem ją codziennie, w różnych odsłonach. Dynia hokkaido to moja ulubiona odmiana, ma w sobie najwięcej smaku. Lubię jej kolor i ogromne możliwości jakie daje. Może być dodatkiem do każdego posiłku, deseru, koktajlu. Ostatnio bardzo lubię sok z dyni z mleczkiem migdałowym. Tym razem mam dla Was przepis na curry, które robię bardzo często.  Curry to dobra, rozgrzewające opcja na jesień i zimę, często robię je z różnymi warzywami albo strączkami. 




Składniki na 3-4 porcje

500 g dyni
150 g boczniaków
2 średnie cebule
olej kokosowy
mleczko kokosowe- 400 ml
kilka plastrów imbiru
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
sól

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawami. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i boczniaki. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut, po czym dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przed 15 minut. 
Na koniec odrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut do momentu kiedy dynia będzie miękka. Curry powinno być gęste. Doprawiamy solą do smaku i podajemy z ryżem i świeżymi ziołami, najlepiej  kolendrą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger