Kolorowe bowle

Cześć!

Tak niewiele potrzeba, żeby jeść zdrowo. Zero przetworzonego jedzenia, kolorowe warzywa, kasze, kiełki, strączki, orzechy, zdrowe oleje. Na takiej bazie można stworzyć kolorowe, pełnowartościowe posiłki. 
Lubię komponować je w drewnianych miskach. Warzywa są sycące i zdrowe. Na ich bazie można przygotować wiele sosów, łączyć nieoczywiste smaki, wszystko dozwolone.

Mają cieszyć oko i dobrze smakować. Sprawdzają się na obiad, kolację, do zabrania na wynos. Najlepiej bazować na sezonowych produktach, robić domowy hummus, ketchup, sosy. 
Różnorodność jest bardzo ważna, dzięki temu dostarczamy sobie zróżnicowane wartości odżywcze. Sięgam po ziemniaki, ryż, kasze, ziarna, różne rośliny strączkowe. Wybieram różne odmiany ryżu, kasz. Ciągle odkrywam coś nowego. 

Najważniejsze dla mnie jest dobre samopoczucie po takich posiłkach. Jestem najedzona, ale czuję się lekko. Jedzenie szybko się trawi. Daje energię. Nie wymaga też dużo czasu i przygotowań. 

To kilka moich przykładowych misek:





















Lubię naturę i piękne przedmioty, drewniane miski prawie całkowicie zdominowały moją kuchnię. Naturalne materiały są najlepsze do kontaktu z żywnością. "...drewno drzewa żyje zawsze i wspaniale gdy otrzymuje taką postać, że trwa…". Dbam o moje jesionowe miski, konserwuje je. Kiedy pękną można je odnowić. 

Lubicie takie jedzenie? Nie potrzeba przepisów, wystarczy trochę kreatywności i kilka kolorów na talerzu. Smacznego!

Pozdrawiam,
Daria

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger