Zielony koktajl z mrożoną cytryną

Cześć!

Na wiosnę w wielu wegańskich i zdrowych miejscach pojawia się duży wybór zielonych koktajli. Można też szybko przygotować je w domu i zabrać na wynos. Od dawna jestem od nich uzależniona i piję je prawie codziennie w różnych kombinacjach. Ten jest wyjątkowo dobry i bardzo kremowy dzięki awkado. Więcej o właściwościach zielonych koktajli pisałam już TUTAJ.


Najlepiej pić je zaraz po zmiksowaniu, można przechowywać je w lodówce do 3 godzin po przygotowaniu, po kilku godzinach składniki mineralne zaczynają się utleniać. 
Jeśli nie pijecie takich koktajli często, zacznijcie od niewielkiej ilości zielonych liści. 



Składniki:
banan
gruszka
połowa awokado
kiwi
sok cytryny
łyżeczka startej skórki z mrożonej cytryny
duża garść szpinaku
woda

Mrożona cytryna ma mocno orzeźwiający smak,a wraz ze skórką to pełen zestaw składników odżywczych tak jak je stworzyła natura w czystej postaci. Jest pokarmem całościowym. Leczy. Odtruwa. Oczyszcza. Skórka zawiera najwięcej witamin, zwłaszcza rutyny, a także olejku cytrynowego o właściwościach odkażających. 

Koktajl jest pobudzający, świeży i smaczny. Wymaga dodania mocno dojrzałego banana, który jest słodki. Jeśli nie takiego nie masz, zamiast banana dodaj kilka świeżych daktyli, suszone wymagają wcześniejszego namoczenia, wtedy gładko się zblendują. 
Wszystkie składniki miksujemy i gotowe:) Jest pyszny, polecam spróbować.

Udanego weekendu!
Daria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ekocentryczka , Blogger